• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Vrei să-ți cumperi mașină? La ce te uiți și ce aleg românii când își cumpără un automobil nou

18 Ian 2024
Bugetul tău

Asociația Constructorilor de Automobile din România a anunțat recent o serie de date referitoare la înmatriculările de autoturisme noi din țara noastră. Există o creștere, motiv pentru care am decis să venim cu câteva recomandări pentru tine, de care să ții cont înainte să îți cumperi o mașină, în așa fel încât bugetul tău să nu aibă de suferit. 

Cumpărarea unei mașini: la ce să fii atent

Riscul de a face o achiziție greșită atunci când cumperi o mașină este foarte mare. O descriem ca fiind „greșită” din punct de vedere financiar, deși din punct de vedere emoțional tu ai putea considera că a fost o decizie bună. 

Astfel de situații se întâmplă atunci când alegi să cumperi o mașină fără a lua în calcul capacitatea bugetului tău de a face o astfel de achiziție. Dincolo de capacitatea bugetului, este important să te uiți și dacă deținerea unui autoturism este o nevoie reală pe care o ai. 

Atunci când vorbim de capacitatea bugetului, ne uităm în primul rând la ce procent din economiile pe care le avem reprezintă această achiziție. De cele mai multe ori, experții financiar vorbesc despre alocarea unei sume care să nu depășească 10-15% din banii pe care îi ai puși deoparte. 

Un procent precum acesta te protejează și atunci când vine vorba de cheltuielile care vin odată cu achiziționarea mașinii. De exemplu, vorbim despre banii pe care vei fi nevoit să îi dai pe combustibil sau CASCO, având în vedere că discutăm despre o mașină nouă. Ce e clar e că nu o poți vedea ca pe o investiție, având în vedere că valoarea mașinii scade odată ce iese pe poarta fabricii.

Dacă vorbim de un împrumut, cea mai comună greșeală este aceea de a te întinde mai mult decât te ține plapuma. Respectiv, să îți alegi mașina pe baza sumei maxime pe care ți-ar putea-o da banca, fără să te gândești la efortul pe care-l vei face lunar să plătești rata și celelalte cheltuieli aferente deținerii mașinii.

 


Pe ce mașini noi și-au dat românii banii în 2023

Vorbeam la început de articol despre datele ACAROM, referitoare la clasamentul mărcilor auto care au vândut cele mai multe mașini noi înmatriculate în 2023. Clasamentul arată în felul următor:

1. DACIA - 45.280 unități
2. RENAULT - 10.562 unități
3. TOYOTA - 10.529 unități
4. SKODA - 10.376 unități 
5. VOLKSWAGEN - 9.758 de unități
6. HYUNDAI - 8.840 de unități
7. FORD - 6.585 de unități
8. MERCEDES - 4/690 unități
9. BMW - 4.608 unități
10. SUZUKI - 4.571 unități 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter