• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Vrei să îți cumperi casă? E timpul să te gândești la o locuință nouă. Statul îți dă cel puțin două motive

27 Noi 2020
Bugetul tău

Deși nu pare cel mai bun moment să te muți în casă nouă, având în vedere criza COVID 19, dacă totuși plănuiai să o faci dinainte de izbucnirea Pandemiei și avea ceva bani strânși pentru avans, Statul vine cu vești bune. Nu numai că programul Noua Casă, continuatorul Prima Casă, prevede sume mult mai mari decât înainte, dar și taxele pe care le plătești când cumperi o locuință vor scădea substanțial, de la 1 ianuarie. Despre noile condiții din programul Noua Casă ți-am mai povestiti AICI, iar unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le reții este că plafonul maxim a crescut de la 60.000 de euro la 140.000 de euro. Restul modificărilor le găsești la linkul de mai sus.

În tandem cu aceste modificări, vine și o altă veste bună. Și plafonul pentru TVA de doar 5% a crescut la 140.000 de euro, pentru a amplifica efectele programului. Ce înseamnă asta? Că te poți gândi mai serios la o locuință nouă. Aceasta în primul rând pentru că, direct, vei plăti mai puțin către stat și, indirect, este de așteptat ca prețurile să scadă în piață. Modificarea se va aplica de la 1 ianuarie 2021.

De prevederile noului act normativ  pot beneficia și celor care, de exemplu, au încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare pentru achiziția unei locuințe cu cotă standard de TVA, dar care o vor recepționa după modificarea legislației, ceea ce însemnă o reducere de 14% a prețului total (diferența dintre cota standard de TVA – 19% și cea redusă – 5% – n. red.). Cota redusă de TVA, de 5% se aplică locuințelor care, în momentul vânzării, pot fi locuite ca atare și au o suprafață utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodărești.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter