• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Vrea statul să te oblige să plătești în plus pentru sănătatea ta? Cât e de real mitul "privatizării sistemului de sănătate"

06 Feb 2020
Bugetul tău

Puține subiecte stârnesc atenția publicului precum cele legate de diversele încercări de schimbare a regulilor în sistemul sanitar. Și este absolut normal să fie așa. În primul rând pentru că sănătatea este primul lucru care îl interesează pe om. Noi, românii, avem o groază de expresii care  transmit mesajul acesta: " sănătate, că-i mai scumpă decât toate", "noi să fim sănătoși! " și tot așa.  Și adevărul este că sănătatea este scumpă și la figurat, dar și la propriu. Și aici ajungem la al doilea motiv pentru care românii vibrează la fiecare intenție de schimbare a sistemului. Peste o zecime din veniturile noastre se duc în contribuția la Casa de Asigurări de Sănătate. Dacă este să facem un calcul, o să vedem că, într-o viață, dăm la bugetul CNSAS mai mult decât am acumulat pentru pensie. 

Din această categorie, un subiect a fost în prim plan în ultimele săptămâni: privatizarea sistemului medical și, după cum anunță unii, efectele sale dezastruoase asupra portofelului nostru. Dar să vedem care este realitatea? Vom scoate din buzunar bani și în plus față de contribuția din salariu? Păi...nu prea. În forma în care ea există acum, Ordonanța de Urgență care dă include și clinicile și spitalele private în categoria beneficiarilor de fonduri de la stat, pe programele naționale, nu face decât să ofere pacientului posibilitatea de a alege din mai multe variante. Nu se vorbește nicăieri despre plată serviciilor de urgență sau a tratamentelor în regim standard de spitalizare.

Unde, într-adevăr vom scoate bani în plus, însă asta se întâmplă și acum și se întâmplă inclusiv la stat, este atunci când alegi condiții peste standard. De exemplu o rezervă în care să stai singur sau cu cel mult încă un pacient. Altfel spus, dacă ai venit la urgență, la un spital privat și alegi să te tratezi ulterior tot în acel spital privat va trebui să plătești diferența de confort, deoarece în zona privată condițiile sunt din start altele decât cele standard din spitale. Dar asta se întâmpla și dacă mergeai, până acum, la privat. 

 

Sursa foto: Pixabay

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter