• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Vine valul de bani din Statele Unite. E bine? E rău? Sau amândouă. Ce trebuie să știi despre dobânzi, credite și depozite în următoarea perioadă

11 Mar 2021
Bugetul tău

Inflația este un fenomen care nu va dispărea niciodată, ți-o va spune orice economist și mai ales orice bancher central. Dar inflația, atât de dureroasă atunci când atinge cote ridicate, tinde să fie uitată, la fel cum omul uită , până la urmă, evenimentele mai puin fericite din viața sa. Cam în această perioadă de " amnezie" ne aflăm noi de câțiva ani. Îngrijorările au venit mai degrabă dinspre riscul de deflație și dinspre dobânzile apropiate de zero sau chiar negative decât dinspre o posibilă creștere a prețurilor. Dar epoca aceasta pare că se încheie. De ce? Pentru că au fost alegeri în Statele Unite ale Americii, una dintre cele doar 2-3 puteri economice care pot influența decisiv întreaga lume. Cum alegerile au adus la puterea un nou regim, cel democrat, și cum regimul democrații sunt adepții intervenției statului în economie, au venit și primele anunțuri în acest sens. Administrația Biden anunță un pachet semnificativ de stimuli fiscali, atfel spus sume importante de bani care vor merge către companii și oameni. Bani noi, adică inflație.

Este lucrul despre care vorbesc toți economiștii lumii zilele acestea.  ""xistă o întreagă discuție în Statele Unite privind de dimensiunea a stimulului fiscal anunțat de administrația Biden, care este de câteva ori mai mare decât deficitul de cerere, ceea ce ar putea crea presiuni asupra inflației în următorii doi-trei ani, și am văzut piețele core ale titlurilor de stat în SUA și Europa că încep să includă în preț această posibilă creșterea viitoare a ratelor de dobândă”, spune economistul șef al unei bnci mari de la noi. Este opinia aproape unanimă a analiștilor , care cred că se apropie un val de inflație în creștere. E o veste bună? Poate fi. Pentru cei care obișnuiesc să economisească și care , astăzi, obțin randamente dezamăgitoare la depozitele în bănci, după cum ți-am arătat AICI. E foarte posibil ca băncile centrale, inclusiv BNR, să ridice dobânzile cheie în încercarea de a evita valul inflaționist. După băncile centrale vor urma băncile comerciale, acolo unde ne ținem banii. Dar dobânzi mai mari la depozite înseamnă dobânzi mai mari la credite, adică vești proaste pentru cei care au împrumuturi cu dobânzi variabile. Pentru cei care vor acum să facă un credit, poate ar fi bine să se grăbească și, dacă tot o fac, să se uite atent la dobânzile fixe.


 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter