• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Unde va fi cursul valutar la finalul acestui an și când va sări euro pragul de 5 lei, la cursul BNR? Ai motive să te îngrijorezi?

29 Iun 2021
Bugetul tău

Cursul valutar a fost mereu o preocupare importantă pentru mai toți românii, iar economia României, se poate spune, este semieuroizată chiar fără ca țata noastră să fi adoptat încă moneda europeană. Acest interes crescut față de cursul de schimb are mai multe cauze. Unul dintre motive este că toți vrem o casă, iar prețul caselor este exprimat în euro, ca și prețu chiriilor. Alt motiv este că toți am vrea o mașină, iar prețul mașinilor este exprimat în euro. Nu în ultimul rând, în general, pentru a ne putea lua o casă sau o mașină apelăm la un credit, care de multe ori este, desigur, în euro, deci ratele sale se exprimă în euro. Euro este parte importantă din viața noastră, motiv pentru care ne-am obișnuit să tresărim de fiecare dată când cursul de schimb se mișcă mai tare. 

Într-un material anterior, îți explicam aici de ce nu e cazul să te crezi speculator și să încerci să câștigi din variațiile de curs de schimb, neavând la îndemână instrumentele profesioniștilor.

Îți mai spuneam și că, și dacă cursul se duce peste pragul psihologic de 5 lei/euro, la oficial, nu e cazul să te înspăimânți, deși sunt unele lucruri pe care le poți face pentru a limita creșterile de cheltuieli.

Dar să vedem acum cam unde va fi euro la fialul acestu an și când se așteaptă ca el să sară de cotația de 5 lei. Uite ce spun analiștii XTB, care își și motivează previziunile

 

- euro va ajunge la 4,99 lei la sfârşitul anului

- euro a spargepragul psihologic de 5 lei în primăvara lui 2022

- Stabilitatea cursului de schimb a însemnat o reușită notabilă a perioadei pline de provocări din ultimul an și jumătate. În privința viitorului, sunt unele semne de întrebare. Vom avea presiunea unui deficit de cont curent în creștere, sau cel puțin aflat la niveluri ridicate? Se pare că da. Deficitul de cont curent îl vedem la 5% anul acesta și 5.3% anul viitor. Anul trecut, la puțin sub 11 mld. EUR, a fost adâncit (cu 5.5% față de 2019) printr-o scădere mai redusă a importurilor față de exporturi. Diferența de ritm reflectă, de fapt, un trend care generează preocupare.

- În estimarea pentru anul viitor, exporturile cresc într-un ritm mai lent decât importurile (diferență de 2 puncte procentuale), și aceasta este o problemă ce trebuie privită cu seriozitate, mai ales în perspectivă îndelungată.

-Pe de altă parte, sunt de așteptat intrări consistente de fonduri europene, accelerate, pe măsură ce ar fi disponibile și resursele din PNRR, în creștere de la aproape 4 mld. EUR în 2021 la 6.3 mld în 2022 și 7.9 mld. EUR în 2023. De asemenea, estimăm și o oarecare revigorare a remiterilor celor care lucrează în străinătate. Acestea vor liniști tendința ascendentă a EUR-RON, diminuând viteza de depreciere a leului.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter