• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Uite cum te poți feri de popririle pe care ți le pune Fiscul pe conturi. Nu e un îndemn la fraudă, doar un sfat despre cum poți scăpa de abuzuri asumându-ți, totuși, riscuri

25 Noi 2020
Bugetul tău

Probabil că nu e român angajat și mai ales firmă din România care să nu se fi confruntat măcar o dată cu erori, neînțelegeri sau chiar abuzuri comise de autoritățile fiscale. Nicăieri în lume Fiscul nu este perfect, iar în România, unde sistemele informatice cu care lucrează funcționarii sunt aproape de colaps în cel mai propriu sens al cuvântului, cu atîât mai frecvent apar probleme. Iar când ai în spate și un Stat în criză, avid după bani, combinația dintre înapoiere tehnică, nepăsare și abuz devine fatală. Cea mai frecevntă problemă care apare este cea a blocării conturilor în mod eronat sau abuziv. Destul de des auzim sau citim știri despre astfel de probleme. A fost un caz când Fiscul a vrut să poprească veniturile unui bebeluș și destul de multe în care au poprit veniturile unor persoane decedate. Cu atât mai mare este problema cu cât băncile chiar nu ezită și nu verifică atunci când ANAF le cere să blocheze un cont. De două luni, însă, există și o soluție. Ea exista, defapt, și înainte, însă nu sub această formă. Soluția nu vine însă fără riscuri. Este vorba despre cardul Revolut, care acum este și purator de IBAN (ca orice cont bancar clasic) prijn intermediul unui partaneriat cu Libra Internet Bank. Banii tranzacționați prin Revolut nu pot fi popriți de Fisc, însă, dezvanatajul este că depunerile nu sunt garantate, compania nefiind cotizantă la Fondul de Garantare a Depozitelor Bacare (FGDB). Situația era aceeași pentru Revolut și înainte de parteneriatul cu Libra, însă acum apar avantaje în plus.

Principalul avantaj al unui cont IBAN deschis în lei este scurtarea circuitului şi reducerea comisioanelor care ţin de transferul rapid de bani. Practic, comisioanele de transfer din bancă în contul Revolut, care treceau până acum şi prin sistemul de decontare al Transfond şi prin cel al SEPA, se reduc. Practic, transferurile de bani se vor face din card în card, în sistem send/receive ataşat contului curent, un serviciu pe care băncile tradiţionale nu l-au implementat. Companiile mici sau fintech-urile preferă acest serviciu care înjumătaţeşte costurile şi timpii de transfer. Băncile preferă comisioanele de transfer, pe interbancar minimumul acestui comision fiind de 4 lei per tranzacţie, care include şi comisionul Transfond (unitate interbancara de decontare a plăţilor la nivel local - România).

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter