• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Uite cum poți face aur curat din COVID 19. Uită de bănci, de Bursă sau de fonduri de investiții

18 Iun 2020
Bugetul tău

Așa cum mai scriam aici zilele trecute, plasarea economiilor în depozite bancare a ajuns să fie un gest de-a dreptul masochist. Dacă în ultimii ani ne obișnuisem cu gândul că nu câștigi aproape nimic din dobândă, acum deja se pune problema de pierderi reale și, în anumite cazuri chiar nominale. Aceasta pentru că rar mai găsești bancă să ofere o dobândă de peste 2,5% la depozitele în lei, în timp ce inflația stă peste 3-3,5%. Adică puterea de cumpărare a banilor tăi din bancă scade. Despre depozite în euro deja nu mai vorbim, pentru că acolo o dobândă peste 0,5% este deja mare și, dacă scazi comisioanele vei vedea că sunt pierderi nominale, adică scoți efectiv mai puțini bani decât ai depus. Și atunci ce variante de economisire ar mai râmâne?

Una ar fi investiția la Bursă, direct prin broker, dar aceasta nici nu este pentru oricine, având în vedere că e nevoie de cunoștiințe economice pentru a înțelege cât de cât fenomenul și nici nu e atât de sigură în perioada asta cu mari volatilități. Să ne amintim, totuși, că în primele zile ale lui martie acțiunile au pierdut și câte 25-30% din valoare, într-o singură zi. Ar mai fi și fondurile de investiții, dar acestea presupun investiții pe termen lung, pe care poate nu vrei să le faci. 

Dar mai este o variantă. Una veche de când lumea civilizată: să cumperi aur. Mai mult sau mai puțin, în funcție de ce posibilități de economisirea ai. O poți face fizic, de la Casele de Amanet sau de la bijuterii, sau o poți face prin deschiderea unui cont bancar cu activ aur. Sunt bănci care oferă această posibilitate. Le găsești pe interne. De ce aur? Un  prim argument ni-l oferă istoria. Nu a fost criza economică în istoria modernă și contemporană în care prețul aurului să nu crească. Se întâmplă tocmai pentru că oamenii au încredere că prețul va crește sau se va menține, spre deosebire de cel al altor active.

În al doilea rând, cifrele. Aurul este acum la cel mai ridicat nivel din ultimii 9-10 ani și crește în continuare. 

În al treilea rând, previziunile analiștilor. 

Analiştii sunt de părere că valoarea unciei de aur ar putea ajunge în curând la peste 1.800 de dolari şi chiar la 2.000 -3.000 în 18 luni. În prezent uncia este undeva la 1750-1800 de dolari, așa că vezi și tu cât poți câștiga în următorul an și jumătate. 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter