• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Teama de a pierde 100 de lei este mai intensă decât speranța de a câștiga 150 de lei. Despre aversiunea la risc

23 Dec 2018
Bugetul tău

Multe dintre opțiunile cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi sunt „amestecate“: există fie un risc de pierdere , fie un prilej de câștig, fie amândouă. Iar noi trebuie să decidem dacă să acceptăm jocul de noroc ori să-l respingem.  Gândiți-vă la avocații care se întreabă dacă să intenteze sau nu un proces, la generalii pe timp de război care analizează ideea ofensivei sau la politicienii care trebuie să decidă candidatura pentru o funcție- toți se confruntă cu posibilitatea victoriei sau a înfrângerii. Ca exemplu elementar de șanse amestecate, analizați reacția voastră față de următoarea întrebare. Și acum gândiți-vă la un joc:  Vi se propune să dați cu banul: Dacă iese pajura, pierdeți 100 de lei. Dacă iese capul, câștigați 150 de lei. Este atractiv acest joc? L-ați accepta?Ca să alegeți, trebuie să puneți în balanță beneficiul psihologic al câștigului de 150 de lei și costul psihologic al unei pierderi de 100 de lei. Ce sentiment aveți? Deși puteți să câștigați mai mult decât ați pierde, probabil vă displace – la fel ca și celor mai mulți oameni.
Psihologic, pentru majoritatea oamenilor, teama de a pierde 100 de lei este mai intensă decât speranța de a câștiga 150 de lei. Pornind de la numeroase astfel de observații, am ajuns la concluzia că „pierderile par să fie mai mari decât câștigurile“ și că oamenii nu suportă să piardă bani.


Puteți să măsurați  acest lucru punându-vă întrebarea: care este cel mai mic câștig de care am nevoie ca să echilibrez o șansă egală de a pierde 100 de lei? Pentru mulți oameni, răspunsul este cam 200 de lei, de două ori mai mult decât pierderea. „Rata aversiunii față de pierdere“, cum se numește ea,  a fost estimată prin mai multe experimente și variază, de obicei, între 1,5 și 2,5295.
Aceasta este o medie, firește; unii oameni au o aversiune mult mai mare față de pierderi în comparație cu alții.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter