• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Scumpiri la care să fii atent în 2024: unde vei da mai mulți bani

02 Ian 2024
Bugetul tău

Finalul anului 2023 a venit cu adoptarea unor modificări fiscale ce intră în vigoare în 2024, unele chiar de la 1 ianuarie. O partre dintre aceste modificări vizează creșterea TVA pentru diverse produse sau servicii. Aceste majorări de TVA se vor transpune în prețul final, de cele mai multe ori, astfel că vom avea parte de scumpiri pentru diverse produse și servicii. 

O parte dintre aceste scumpiri le poți evita, dacă alegi să reduci numărul de produse cumpărate sau chiar să renunți la acele produse, nefiind esențiale pentru viața ta de zi cu zi. De exemplu, de la 1 ianuarie există o creștere TVA de la 9% la 19% pentru berea fără alcool și a alimentelor cu zahăr adăugat, al căror conținut de zahăr este de minimum 10g/100g produs

Tot în ceea ce privește produsele nealcoolice cu zahăr, Guvernul avenit și cu o acciză, astfel că prețurile acestor produse este de așteptat să crească semnificativ. Din discuțiile cu unii retaileri, vă puteți aștepta și la un preț în jurul a 15 lei pentru o băutură răcoritoare cu zahăr de 2,5 litri,  comercializată de marile branduri.

Dacă obișnuiai să cumperi astfel de produse frecvent, la finalul lunii următoare este posibil să te trezești cu cheltuieli mai mari pentru același stil de viață cu care ai încheiat anul 2023.

De cealaltă parte, dacă ești o persoană care obișnuiește să consume produse din categoria „BIO”, o creștere avem și aici de la 5% la 9% a TVA-ului. Tot în zona unui stil de viață ce se vrea mai sănătos, vedem o creștere de TVA și la sălile de Fitness, de la 5% la 19%. 

Aruncă un ochi pe stilul tău de viață și vezi ce poți ajusta în așa fel încât eventualele majorări aduse de modificările fiscale de mai sus să nu pună presiune pe bugetul tău. De asemenea, ia în considerare și o altă scumpire, respectiv la benzină și motorină. De la 1 ianuarie, a crescut acciza cu 29 bani pe litru pentru benzina fără blumb, 35 bani/litru pentru benzina cu plumb, 26 de bani/ litru pentru motorină. 

 Toate aceste scumpiri, adunate la final de lună, riscă să pună presiune pe bugetul tău și pe stilul tău de viață. E important să arunci o privire la cheltuielile pe care le ai și să te gândești unde mai poți ajusta. Poate consumi prea multe băuturi cu zahăr, mergi cu mașina mai des decât ai avea nevoie sau nu profiți de abonamentul la sală, ci te duci de doar de 3-4 ori pe lună. 

E important să începi această analiză cât mai curând, profitând de contextul mai liniștit de care beneficiază de obicei începutul de an. Nu uita să ai mereu în minte și opțiunea de a genera noi surse de venit, dar și dezvoltarea continuă a abilităților tale. 
 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter