• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Să ne amintim la sfârșit de 2017

31 Dec 2017
Bugetul tău

O să rezum în câteva cuvinte articolul care urmează, pentru a nu exista dubii: banii sunt importanți, dar nu sunt (oricât de mult ar crede unii oameni) cel mai important lucru care să te facă ori important, ori fericit. De foarte multe ori facem calcule greșite  cu privire la câștigurile pe care o anumită achiziție ne-ar aduce-o. Și, mai ales, ne temem mai tare să pierdem bani decât ne bucurăm să-i câștigăm. De pildă, gândește-te așa: dacă tu ai 100 de lei în buzunar și te duci într-o sală de jocuri de noroc și pierzi 50 de lei, iar prietenul tău merge cu un leu în aceeași sală  de jocuri, dar el câștigă 50 de lei, cine vrezi că va fi mai fericit dintre voi (deși dețineți ambii sume egale în buzunar- câte 50 de lei)? Psihologii au și calculat asta:  100 de lei pierduți te intristeaza de douî ori și jumătate mai tare decât 100 de lei câștigați.
Sau, hai să o luăm altfel: Ce ai simți dacă șeful de la Personal ți-ar oferi un salariu lunar de 1.500 EURO, de două ori mai mult decât  ai acum? Probabil ai spune că ți s-a împlinit un vis. Dar dacă, după 10 luni sau un an, din diverse motive (o criză mndială), ți-ar scădea iar salariul la 700 de euro? Ai mai putea să fii indiferent?  Probabil că principiul aversiunii față de pierdere te-ar îndemna să spui că nu. ”Standardul” tău e déjà la 1500 de euro , iar orice e sub acest nivel va fi considerat o cumplită dezamagire. E ca și cum ai avut ceva, iar acum ți s-a luat. Însă, gândește-te bine: acum trei ani acel salariu nici măcar nu era conceput. Era ceva abstract. Era doar o dorință. Un vis.  Nu făcea era parte din viața ta. Și cu toate astea, puteai fi fericit chiar și fără existența lui. Acum de ce nu mai poți? Este exact același lucru ca înainte, dacă stăm să privim lucrurile rațional.


Înainte de a ne cheltui banii, să ne uităm înainte cum ne ”cheltuim” viața. Oar ar trebui să petrecem atât de mult timp și energie pentru a urmări doar banii?  Realitatea ne arată faptul că faptul că am avea bani mai mulți în buzunar contribuie foarte puțin la sentimentul de bunăstare pe care ți-l dă o relație socială solidă (faptul de a te putea bizui pe mulți prieteni ori pe membrii familiei) , sau la sentimentul că ești sănătos.


Și, hai să fim serioși, de cele mai multe ori, oamenilor  nu le pasă de cât de mulți bani au pe card, cât mai degrabă de poziția socială pe care le oferă banii lor de pe card.Dar (notați-vă asta undeva): întotdeauna când ceva se câștigă, altceva se pierde. Și o întreagă discuție pe marginea banilor, de-abia acum ar putea începe.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter