• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Piața vs supermarket? Nu. Fiecare are rolul lui în bugetul tău

08 Feb 2019
Bugetul tău

Nu știu alții cum sunt, dar eu în fiecare zi de sămbătă sunt la Piața Obor. O să vă explic mai jos și de ce vă spun asta, dar și de ce cred că experiența mea-aș zice chiar “experimentul” dacă mă gândesc că acest obicei l-am căpătat într-o perioadă dificilă, în care încercam să reduc tare din cheltuieli- o să vă fie de folos.

În primul rând o să vă spun că nu sunt nici adept al teoriilor că trebuie să mâncăm doar mâncare românească, nici nu cred că tot ce este în market este rău și, în general, nu sunt adept al teoriei conspirației.

De altfel, și la piață, de multe ori, produsele sunt “ de la import”, ceea ce nu este neapărat un lucru rău. Păi și atunci de ce să te mai duci la piață? Ai mai multe motive.

Îți spun de la început că “experimentul” meu mi-a redus bugetul săptămânal de cheltuieli cu mâncarea cam la jumătate. Sigur, sfaturile nu sunt valabile pentru cei care aleg să mănânce doar în oraș ci pentru cei care gătesc de cel puțin 2-3 ori pe săptămână.

Dacă înainte cheltuiam 600-700 de lei pe săptămână, acum mai mult de 300-400 de lei nu se duc. Aceasta în condițiile în care schimbarea mea de abordare a început acum 3 ani.

De la piață cumpăr legume, fructe, carne și pește. Nu doar că diversitatea este mult peste ce găsești la market, dar și prețurile sunt mai mici, având în vedere concurența.

După trei ani și multe teste am ajuns să am “oamenii mei”. Omul meu de unde iau cartofi, omul meu de unde iau mere, omul de meu de unde iau carne și tot așa. Acesta este primul pas, caută și apoi rămâi la cel care îți oferă produsele de care ești cel mai mulțumit.

Nu doar că “piețarii” nu își schimbă prea des strategiile de sales, deci cine vinde ieftin acum, ieftin va vinde și peste un an, dar câștigi și timp, atunci când știi exact unde te duci. În plus, cunoscând deja produsele, nu mai riști să cazi în capcana “hai să iau și asta să văd cum e”.

Pe legume ajungi să plătești și cu 30% mai puțin, în mod usual. Ba când vine vorba de chestii mai speciale, ca gogonelele, diferențele sunt și de 60%, față de “comerțul modern”. La carne plătești cu 20-25% mai puțin, iar marele avantaj este că, de la măcelării chiar poți să cumperi exact ce vrei, fix în cantiatea în care vrei.

La pește, diferența de preț este de cel puțin 30% și ai, iar, marele avantaj că găsești toate speciile comune, de apă dulce, dar și toate speciile de pești de mare pe care îi găsești și la market.

Și apropo de hiper sau supermarket, nu le-am scos deloc din calcul.

După ce mă întorc de la piață, laș cumpărăturile și începe noua serie. Ulei, zahăr, făină, oțet, apă, dar și cele “pentru de dimineață”, în afară de mezeluri, dar inclusiv ouă, de acolo le iau. Nu mai spus de detergenți și consumabilele din bucătărie, ca rolele de prosoape sau sacii pentru gunoi.

Strategia aici este, însă, exact opusă celei de la piață. Colind mai multe magazine înainte să iau o decizie. Lucru nu prea greiu de făcut, mai ales că unde ai un Lidl sigur ai și un Mega Image, dar și un Penny Market.  Dacă ai mașină, pentru chestiile cu adevărat scumpe, nu ar fi rău să faci un drum la hipermarket. Cu lista ți-am mai spus cum trebuie să fie. Ca Biblia. Nu ieși din ce scrie acolo.

 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter