• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Nu face cum face statul. Dar fă cum zic oamenii săi

02 Ian 2019
Bugetul tău

România se pare că a încheiat anul 2018 cu un deficit bugetar de 2,97% și a reușit să se încadreze în ținta de 3% pentru care ne-am angajat în fața autorităților europene.

O știre de natură să uimească multă lume, având în vedere multiplele majorări de salarii și pensii operate de actuala conducere și neacoperite din creșterea încasărilor de taxe și impozite.  Dar ce legătură are asta cu bugetul tău?

Păi are, pentru că felul în care se comportă statul poate fi o destul de bună lecție financiară.

Strategii din spatele actualului Guvern spun că s-a reușit această perormanță, în primul rând printr-o programare bugetară mult mai bună. Adică, spun ei, cheltuielile au fost repartizate uniform pe parcursul anului și a fost evitată deja tradiționala risipă din luna decembrie.

Excelent sfat! Este una dintre măsurile pe care orice familie ar trebui să o ia. Adică să ia în calcul marile cheltuieli și să le repartizeze uniform, pentru a evita șocurile.

Mai departe, oamenii Guvernului spun că au raționalizat și au prioritizat investițiile printr-un proces de “spending review”(engl: revizuire a cheltuielilor).

Nimic mai corect. Atunci când treci printr-o situație de șoc financiar (de exemplu trebuie să achiți o datorie către ANAF, rezultată în urma unui control), primul lucru pe care trebuie să îl faci este să revizuiești cât poți celelalte cheltuieli și, acolo unde se poate, chiar să le suspenzi.

Și mai spun cei de la Guvern că ANAF a avut o mai bună colectare, ceea ce ar echivala, pentru o familie, cu o creștere a veniturilor, poate dintr-un al doilea job.

Așadar, zic bine strategii Guvernului. Doar că realitatea de pe teren, excluzând din start varianta radicală că cifrele au fost măsluite (teorie înaintată de reprezentanți ai opoziției) nu este chiar aceasta.

În primul rând statul nu a raționalizat și revizuit investițiile, ci le-a tăiat aproape complet, fapt care îi va creea probleme în următoarea perioadă. Ar fi bine ca tu să nu renunți chiar la toate planurile privind economiile sau la micile investiții care îți pot aduce, în timp, economii la facturile de energie, de exemplu.

În al doilea rând, arieratele, adică datoriile pe care statul le are mai ales către firme tot de stat și către municipalități au crescut substanțial. Adică statul nu a repertizat uniform cheltuielile, ci pur și simplu  pe unele dintre ele le-a lăsat pe anul viitor. Inclusiv banii pentru primării și consilii județene.

Ăsta e cel mai rău lucru pe care îl poți face, să lași datoriile pe viitor. Va veni un moment când se vor aduna toate și îți va fi al naiba de greu să le mai plătești.

Apoi, statul s-a împrumutat masiv, din toate părțile, iar dobânzile acestor împtumuturi se vor vor vedea în bugetele viitoare. Tu ar fi bine să nu faci asta.

Nu în ultimul rând, ca să dea bine bugetul, statul a colectat profiturile importante ale tuturor companiilor pe care le controlează, iar asta pune în pericol,viitorul acelor companii.

Dacă ai o sursă de venituri care presupune mici investiții anuale, nu o omorâ, încearcă să o păstrezi “vie” pentru vremuri grele.

 

 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter