• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

"Nișele” din bugetul familiei

18 Noi 2013
Bugetul tău

Greierele: Mi-am fixat în bugetul personal o pondere de 100% pentru cheltuielile elementare.
Furnica: Și ce intră aici?
Greierele: Organizarea timpului liber elementar, concertele elementare, distracția elementară.  

Am vorbit de mai multe ori în această secțiune despre alcătuirea unui buget, monitorizarea veniturilor și cheltuielilor și alocarea unui procent din venituri strict pentru economisire.

Pe blogul economisim.info am găsit o împărțire interesantă a veniturilor pe destinații-este vorba de Regula 50/20/30-care merită detaliată. 

Pe scurt:

*50% din venituri ar urmă să fie alocate pentru necesitățile de bază: alimente și produse de igiena elementare, casă (rată sau chirie), utilități.

*20% sunt destinate priorităților finaciare: școala copiilor, pensia facultativă, renovarea locuinței, etc

*30% din bani sunt cheltuiți pentru menținerea stilului de viață: aici intră cheltuielile care nu sunt stringente dar care mențin tonusul-concedii, mici cadouri făcute celor dragi, reînnoirea parcului...IT, schimbarea garderobei, masa în oraș, etc.

Ce rezultă de aici? 
 
Primul lucru care sare în ochi când ne raportăm la această structură (economisim.info a preluat la rândul sau ideea articolului citind mai multe bloguri din străinătate) este ponderea mică a ratelor.

Jumătate din venituri merg spre utilități, alimente, chirie/rată la casă. Care ar putea fi ponderea ratei aici?

Probabil că nu mai mult de 25-30% din venituri. Gândiți-va la băncile românești care acceptau ca rata la un credit ipotecar să ajungă până la 70% din venituri.

Ce-ar mai rămâne în acest caz pentru cheltuielile legate de priorități financiare și menținerea stilului de viață? Asta dacă mai rămâne ceva după plata alimentelor și utilităților (ponderea acestora în coșul zilnic e oricum mare în România). 
 
În al doilea rând, remarcăm ponderea mare a cheltuielilor pentru menținerea stilului de viață-30% este un procent apreciabil, de invidiat pentru majoritatea celor care își văd banii zburând pe rate, utilități, alimente.

Dar este în același timp un procent care asigură tonusul zilnic. Poți privi ca o „misiune” achiziția unei case și plata unor rate bancare mai mari.

Dar cât timp îți poți asuma asta fara costuri psihologice? Creditul se face pe 30 de ani, o scadență ce ține cât o generație.

Poți strânge cureaua cei mai frumoși ani din viață astfel încât costurile (psihologice) să nu depășească beneficiile (locative)?

Evident, supraîndatorarea rezultată din credite de consum este cu atât mai irațională prin prisma Regulii „50/20/30”.  

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter