• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Mută primul, întreabă, negociază. Economiile vor fi mai mari decât crezi. Ponturi testate pentru telefonie, cablu, internet și energie

10 Mai 2019
Bugetul tău

Aproape toți avem un abonament de internet, de cablu sau de telefonie mobilă și, cu siguranță, un contract de furnizare de gaze și energie electrică. Toate acestea fac parte din viața noastră de zi cu zi și, în același timp, ne mănâncă o bună parte din bugetele lunare. Pentru că au devenit o rutină, însă, puțini stăm să ne uităm atent la costurile facturilor din fiecare lună și, din motive de lene mai ales, și mai puțini reușim să profităm de ocaziile care apar pentru reducerea costurilor. Ei bine, dacă ești puțin atent , dacă întrebi, insiști și negociezi și dacă te mai folosești și de câteva trucuri o să constați că poți obține prețuri mult mai bune pentru abonamentele tale. Iată câteva sfaturi utile, bazate pe experiența mea, dar și pe schimbările de legislație din ultima vreme. 


Telefonie mobilă. Știai că operatorii de telefonie mobilă sunt cât se poate de sensibili atunci când simt că pierd un client? Ba, mai mult, știai că toți au departamente speciale dedicate clienților care fac demersuri pentru a se porta către un alt operator? Ei bine, așa este, iar tu poți profita din plin. Când ești aproape de a îți expira contractul, nu lua de bună prima ofertă pe care ți-o face ooeratorul tău, pentru prelungire. Înainte de accepta fă o simplă cerere de portare către un alt operator. Timp de 48 de ore , legea îți permite oricum să reziliezi înțelegerea. O să ai marea supriză că cineva de la un departament special te va suna să te întrebe de ce vrei să te muți și îți va face o ofertă mult mai bună decât prima. Nu va trebui decât să te întorci la operatorul unde voiai să te muți și să ceri, cu legea în mână, rezilierea contractului, pentru a reveni, în condiții mai bune la fostul operator. Am făcut-o de trei ori în ultimii șae ani și niciodată nu amdat greș. Ultima dată am primit, gratuit, un telefon din penultima generație și zeci de giga de internet în plus, deși, inițial, mi se oferise un telefon mult mai slab și prelungirea abonamentului fără plus de internet. Încă un pont, dacă ai apucat să îți iei un telefon, încearcă să mai iei unul, gratuit, în cadrul ofertei. Întreabă la magazin. Se întâmplă ca oferta să rămână deschisă, din cauza unei erori frecvente de sistem. 

Cablu și internet fix. În cazul acestui tip de abonamente apare o problemă frecventă. Suma pentru care ai semnat contractul crește, de multe, lună de lună. Chiar dacă valorile sunt mici, ajungi să plătești, până la final, un abonament mai scump. Când ai observat prima creștere, sună și întreabă, insistă. Vei constata că de multe operatorul va da înapoi. Dacă ești în ultimele luni de contract, chiar și jumătate de an, varianta cu cererea de reziliere funcționează perfect. Îți asumi plata aboamentului până la final (mare avantaj, fără penalizări, pentru că legea nu mai permite), dar cel mai probabil vei fi sunat de cineva care îți va face o ofertă mult mai bună pentru a rămâne. Am testat și această formulă și a funcșionat. De două ori

Energie electrică și gaze. Aici legea ți-a oferit o șansă extraordinară. Poți negocia contractul tău cu orice furnizor, iar numărul furnizorilor a crescut în ultima vreme. Caută pe site-ul ANRE lista furnizorilor și vezi cine oferă prețuri mai bune. O să ai mari surprize. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter