• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Mai puţini bani pentru amatorii de credite

13 Mai 2016
Bugetul tău

BNR a emis un proiect de regulament ce impune băncilor să fie mai restrictive în ceea ce priveşte împrumuturile acordate urmărind cu mai mare atenţie ca debitorul să aibe venituri suficiente pentru a face faţă ratelor.

Potrivit profit.ro, “creditorii sunt obligaţi să ţină cont în principal de veniturile potenţialilor debitori şi să nu se bazeze doar pe valoarea garanţiei creditului acordat. Ca şi până acum, băncile trebuie să evalueze bonitatea clientului în funcţie de veniturile eligibile pentru credit. Însă aceste venituri trebuie determinate mai riguros. Astfel, dacă până acum băncile calculau cheltuieli de subzistenţă la un nivel de 250-300 de lei/lună pentru fiecare membru al familiei, care cu greu se califică drept subzistenţă, mai ales în marile oraşe din ţară, noile reguli le obligă să fundamenteze un nivel rezonabil al acestora”.

Or, care sunt efectele majorării cheltuielilor de subzistenţă? Venitul disponibil se reduce la rândul său astfel încât raportul rată/venituri trebuie ajustat corespunzător. Pe scurt, băncile vor reduce sumele acordate clienţilor, urmărind că aceştia să nu ajungă în imposibilitate de plată în viitorul apropiat.

Care este motivul care îngrijorează supraveghetorii sistemului bancar? Nivelul extrem de redus al dobânzilor din prezent, care lasă însă mult spaţiu de ajustare în viitor. La o creştere a dobânzilor, veniturile disponibile ale debitorilor se contractă spectaculos iar împrumuturile neperformante explodează, cum s-a întâmplat în intervalul 2009-2010 (atunci pe lângă majorarea dobânzilor am avut şi reduceri de venituri şi creşterea cursului de schimb-greu de tolerat pentru cei împrumutaţi în valută).

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter