• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

La ce e buna prudenta?

26 Noi 2017
Bugetul tău

Mi s-a intamplat personal. Un prieten m-a rugat sa ii imprumut saptamana viitoare vreo 500 de lei, ca sa-si poata achita o reparatie la masina.Aveam pe card 600 de lei, si urma sa primesc o alta datorie de 1000 de lei plus salariul, care urma sa intre pe card in urmatoarele doua zile. E drept, aveam de achitat bancii o datorie de 200 de lei la creditul pentru frigider, dar in ansamblu i-am spus prietenului meu ca-l ajut.Numai ca, salariul mi-a intarziat 3 zile, prietenul care-mi datora 1000 de lei m-a rugat sa-l mai astept o saptamana, iar rata la banca trebuia musai platita. Una peste alta, m-am facut de ras in fata prietenului meu, dar am inteles altceva. Prudenta e cea mai buna strategie. Nu promite mai mult decat poti oferi si nu te imprumuta mai mult decat poti rambursa, dara sa iti afectezi nivelul de trai.


Sa luam alt caz. Domnul Ghita. Are o idee care crede ca i-ar aduce niste bani. E, dupa cum se cheama acum oamenii astia, antreprenor.Domnul  Ghita are idei, dar nu are banii necesari. Capitalul (banii adica)  sunt ori la prieteni ori la banci. “Banii nu sunt insa niciodata acolo unde e nevoie de ei, ci baltesc  ori la prieteni  ori la banci”, isi sopteste in barba domnul Ghita, inainte de a intra intr-o banca pentru a se imprumuta..

Domnul Ghita s-a gandit sa ia un credit bancar, dar  dobanda pe care i-o cere dl Ion, bancherul, i se pare peste posibilitati. Ion ii cere  15% dobanda, in timp ce domnul Ghita ar accepta 10% dobanda, in cel mai rau caz. La randul lui, Ion, bancherul,  e lacom. Daca ii da banii lui Ghita la un pret mai mic (la o dobanda mai mica) poate pierde alt plasament viitor care s-ar putea dovedi mai profitabil. De ce sa ii dau azi cu 10%, cand maine poate vine Nae, care accepta sa-mi plateasca  15% dobanda,zice pe buna dreptate Ion.  

Ghita si-a petrecut toata seara calculand. Ca sa iasa la liman cu idea lui de afacere, ar putea oferi salarii mai mici muncitorilor. Asa, i-ar ramane lui mai mult si ar putea sa-I dea bancherului Ion dobanda pe care acesta i-o cere. “Dar daca ii dau salariu mai mic muncitorului meu, oare nu va munci mai prost sau isi va cauta un alt loc de munca si ma va lasa cu ochii in soare? “se intreaba Ghita.  Pana la urma, Ghita accepta si se imprumuta de la banca lui Ion cu 15%. Numai ca, intre timp, doi dintre clientii lui Ion ii spun acestuia ca nu mai au cum achita ratele la creditele luate. Alti zece deponenti vor sa-si retraga depozitele de la banca pentru ca au gasit niste masini pe care vor sa si le cumpere. Banca lui Ion restituie depozitele clientilor, renunta la incasarea ratelor si se trezeste ca nu mai are banii necesari pentru Ghita.

Concluzia Nu promite mai mult decat poti oferi si nu te imprumuta mai mult decat poti rambursa, dara sa iti afectezi nivelul de trai.

(Dan Popa)
 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter