• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Învățați-vă copilul cum să-și gestioneze banii

11 Ian 2019
Bugetul tău

În curând se încheie vacanța școolară, ivindu-se astfel o bună ocazie de a discuta cu copiii Dvs despre bani. Iată cum îi puteți ajuta să-și cumpere singuri caiete, creioane sau chiar cum să-și cheltuiască cu atenție alocația. Sperăm ca aceste câteva sfaturi să vă ajute.

  • Sunteți pentru sau contra ideii de a le da niște bani de buzunar copiilor?

Dacă decideți să le dați, nu recompensați micile munci pe care copiii ar trebui să le facă gratuit: să-și facă patul, să se spele seara pe dinți șamd. Plătiți eventual muncile pe care copilul nu e obligat să le facă- dacă îl trimiteți de pildă să scoată niște cartofi din grădină sau să meargă să facă niște cumpărături. Va înțelege mai bine legătura dintre muncă și salarizare.


  • La ce vârstă ar trebui copiii mei să primească bani de buzunar?

Copiii care primesc bani de buzunar învață mai ușor care e valoarea banilor, care sunt consecințele cheltuielilor excesive și care e importanța alcătuirii unui buget. Chiar și copiii foarte mici pot începe să învețe să aștepte puțin pentru a primi o recompensă mai mare puțin târziu (de pildă renunțarea la bomboanele zilnice pentru a stârnge bani pentru o bicicletă). Desigur, sub o anumită vârstă, copiii nu au cum înțelege că banii sunt prețioși și că pot asigura lucrurile pe care și le doresc.

  • Cât de mulți bani de buzunar ar trebui să-i dau și cât de des?

În general, copilului i se dau între un leu și 5 lei/zi , depinzând de vârstă și de posibilitățile părinților. Banii pot fi dați zilnic, săptîmânal sau lunar (150 de lei /lună). Este foarte important să vă păstrați angajamentele. Deci, indiferent de ce decideți, asigurați-vă în primul rând că respectați bugetul familiei. Și nu uitați că un bun plan financiar nu este doar unul legat de investiții. Poate fi la fel de bine legat de importanța economisirii.
Un sondaj făcut printre familiile canadiene despre cum abordează ei problema banilor de buzunar dați copiilor a condus la obținerea următoarelor răspunsuri :
"Nu oferim niciun ban de buzunar în mod regulat. Preferăm să dăm bani copiilor atunci când doresc ceva anume- să cumpere o carte sau să meargă la film cu prietenii”. - Julie, mama a doi copii în vârstă de 12 și 14 ani.
"Rachel primește 3 dolari pe săptămână, suma crescând cu câte un dolar săptămânal în fiecare an. Singura mea condiție este ca ea să economisească unul din cei 3 dolari, să doneze un dolar iar cu al treilea poate face ce vrea” - Leanne, mama lui Rachel, de 7 ani.
"Dăm o sumă fixă ​​de 1 USD multiplicată în funcție de vârstă. Adolescentul nostru în vârstă de 15 ani primește acum 15 dolari pe săptămână. Alocația nu are legătură cu treburile de prin casă, dar oferim un "bonus" pentru proiectele mari, de exemplu atunci când mă ajută să revopsesc balustrada de pe terasă”. - Andy, tatăl a patru copii în vârstă de 15, 13, 10 și 9 ani.

Generațiile anterioare de copii nu au avut educație financiară. Astăzi, programele școlare includ asemenea sfaturi de educație financiară, ceea ce e un mare avantaj.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter