• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Iarna grea, factura mare. Cum reduci ce-ai pe contoare

05 Dec 2018
Bugetul tău

Vă dau o veste bună. Nu mai suntem “sclavii” furnizorilor de energie.

Aceasta se întâmplă pentru că piețele de energie electrică și gaze naturale s-au liberalizat și în România pentru consumatorii casnici, adică noi, persoanele fizice care până acum eram  “consumatori captivi”.

Dacă până la începutul acestui an nu puteai să ai contract de furnizare decât cu firma care îți era alocată, la prețul fixat de ANRE, acum poți schimba și firma și prețul. Ba chiar poți alege un tarif care să varieze în funcție de prețul pieței.

Pentru că nu vrem să facem reclamă, nu o să dăm nume, dar îți spunem că sunt zeci de firme care oferă astfel de servicii, pe care le găsești pe internet, și îți mai spunem că inclusiv marile companii de distribuție și furnizare au oferte pentru piața liberă.

Până atunci, însă, ai o iarnă grea de trecut, iar noi vrem să îți arătăm cum faci să reduci cheltuielile, când vine vorba despre încălzire.

Pentru că sistemele centralizate de încălzire sunt aproape de colaps și pentru că, din acest motiv,prețul gigacaloriei va tot crește, ia în calcul să îți pui o centrală de apartament. Dacă o ai deja, e cu atât mai bine.

Pe gaze, pentru că pe electricitate este mult prea scump. Costă aproximativ 3.000 de lei centrala, alte 2.000 de lei debranşarea şi actele, 5.000 de lei montarea ţevilor în casă. 10.000 de lei cu totul, dar factura la încălzire poate scădea cu până la jumătate, pe parcursul unui an, ceea ce face ca amortizarea investiţiei să se facă în maximum doi ani.

Ca să nu mai vorbim de confortul de a avea căldură şi apă caldă atunci când doreşti, pentru cât timp doreşti, total diferit faţă de sistemul centralizat.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter