• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Gerul ne contractă portofelele

08 Ian 2017
Bugetul tău

Scăderea temperaturii duce invariabil la creşterea costurilor cu încălzirea. Iată câteva sfaturi pentru a reduce aceste efecte neplăcute asupra bugetului familiei.

Achiziţionarea unui termostat reduce consumul de căldură când folosiţi centrala termică-e deja un loc comun asta. Alegeţi însă unul wireless şi cu posibilitatea de a regla temperatura dorită pentru mai multe zile/paliere orare. Termostatul nu trebuie plasat în apropierea ferestrei iar dacă veţi aerisi ar fi bine să îl mutaţi în altă cameră în timpul ăsta. Când aveţi un program încărcat şi sunteţi plecaţi de acasă o parte bună a zilei îl puteţi regla pentru o temperatura mai scăzută când casa e goală urmând ca temperatura să urce când venirea proprietarilor se apropie. Idem în cazul în care plecaţi într-un weekend prelungit. În final, o izolaţie bună a casei (pereţi, acoperiş, ferestre) va contribui la scăderea consumului de căldură aşa că e bine să ţineţi cont de asta când sunteţi în faza finisajelor.

Mai rămâne să decideţi cât de cald vreţi să fie în interior. Nu e o decizie uşoară, mai ales când afară temperatura a scăzut la peste minus 15 grade iar tentaţia de a purta doar tricou în interior e mare în acest context. Chiar dacă e plăcută căldura, mai ales când afară e o zi geroasă, ar trebui să nu uitaţi că peste temperatura de 19 °C, fiecare grad în plus poate să însemne o creştere a consumului de gaze cu 8%. Or, de la 19 la 26 de grade avem o factură cu peste 50% mai mare. Chiar nu va descurcaţi la 21-21 de grade şi în trening plus papuci, e nevoie neapărat de short, maieu şi mersul în ciorapi prin casă iarna?

Până la urmă, totul se reduce la echilibru. Cine face prea pe Hagi Tudose când vine vorba de gradele furnizate de centrală ar putea să „investească” sumele astfel economisite pe doctori şi medicamente, cine face risipă doar pentru senzaţia de confort sporit când afară e gerul Bobotezei, cheltuie inutil.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter