• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Fac și eu că așa fac toți? Cam așa economisesc românii bani

21 Noi 2018
Bugetul tău

Poate nu sună credibil, dar în România există oameni care economisesc. În bănci, în fonduri de investiții, în asigurări sau prin clasica metodă “la ciorap”, românii pun bani deoparte. Peste 2,5 milioane de oameni sunt în această situație. Sunt, în general, oameni care, atunci când își construiesc bugetul, pornesc de la cheltuielile de bază și de la sumele pe care își propun să le economisească, lunar. 

Chiar dacă valorile nu sunt, de cele mai multe ori foarte mari, ele pot fi vitale în perioadele mai grele. Dacă te gândești să faci asta, poate ar fi bine să știi cum și de ce economisesc cei mai mulți dintre români. 

Unul din cinci români activi are deschis cel puţin un depozit bancar. Suma medie economisită este de peste 100 de euro pe lună sau aproximativ 10-15% din salariul mediu pe economie. Peste 80% din români economisesc în lei şi doar puţin peste 2% aleg să constituie depozite în mai multe monede pentru a se proteja de inflaţie sau de fluctuaţiile cursului valutar. Dar care este cea mai eficientă formă de economisire? Să ţinem banii doar în euro în perioadele în care inflaţia este mare? 

Să economisim doar în lei pentru că dobânzile la depozitele în euro au ajuns la niveluri extrem de mici? Să constitui un depozit pe termen lung pentru a profita de o dobândă avantajoasă sau unul pe termen scurt pentru că te aştepţi ca randamentele să mai crească? Toate variantele pot fi valabile, însă întotdeauna trebuie luat în calcul un factor fundamental: destinaţia finală a fondurilor economisite. Nu este totuna să strângi bani albi pentru zile negre cu a economisi pentru a cumpăra o maşină. 

Protecţia absolută împotriva inflaţiei nu este neapărat un argument covârşitor în favoarea depozitelor în euro sau dolari, la fel cum dobânzile mari la lei nu oferă neapărat satisfacţii pe măsură. Dacă economisim pentru a achita datoriile, de exemplu, ideal este ca moneda depozitului să urmeze structura datoriei. Dacă economisim pentru locuinţă, trebuie luat în seamă că preţurile pe piaţa imobiliară sunt calculate în euro, nu în lei. Majoritatea celor care au un depozit bancar (peste 69% potrivit Fondului de Garantare) pun bani deoparte pentru că se aşteaptă să vină vremuri mai grele. 

Cu alte cuvinte, ei strâng bani pentru eventualitatea în care le scad veniturile sau, mai grav, rămân fără un loc de muncă. Destinaţia banilor economisiţi o reprezintă cheltuielile curente. Pentru produsele alimentare, în ciuda inflaţiei, mai avantajoasă este economisirea în lei pentru că oferă dobânzi duble faţă de euro. Oricum, în cazul în care alegeţi să economisiţi în euro, inflaţia se va vedea în cursul de schimb în condiţiile în care preţul alimentelor, de exemplu, este în lei. Pe de altă parte, în cazul cheltuielilor cu chiria sau cu telefonul mobil este avantajoasă economisirea în euro, pentru că preţurile la aceste servicii depind şi ele direct de euro.   

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter