• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ești prea sărac pentru a lua produse ieftine. O aparentă vorbă în vânt care se aplică fără excepție

03 Iun 2019
Bugetul tău

Sigur, nu toate serviciile și produsele pe care le cumperi  periodic, ocazional sau zi de zi intră în sfera celebrului dicton, dar, cu siguranță, în majoritatea cazurilor se aplică această vorbă. 
Nu e neapărat important dacă îți iei haine ieftine, care nu sunt în pas cu moda, dar poate fi important dacă își cumperi haine ieftine, care vor trebui schimbate la doar câteva săptămâni sau luni după ce le-ai cumpărat.
 Poate că nu este o cheltuială în plus, pe termen scurt, dacă îți cumperi mâncare de proastă calitate, dar aproape sigur, pe termen lung, diferența aia de bani dintre parizer și carne macră se va vedea în cheltuielile cu medicamentele. 
Am dat doar două exemple, însă aș putea da sute. Efectul produselor ieftine și foarte ieftine asupra bugetului este cât se poate de vizibil în cazul electronicelor și electrocsanicelor, de exemplu, și mai ales în cazul celor mari consumatoarea de energie, cum ar fi mașina de spălat, cuptorul electric sau aerul condiționat. 
Un astfel de aparat încadrat, de exemplu, la categoria C de energie poți să îl cumperi cu 25%, poate 30% mai ieftin decât unul din clasa AA+. Dar trebuie să îți asumi nu doar că aparatul tău se va strica mai repede ci și că va consuma cu până la 50% mai multă energie electrică. Altfel spus, într-o familie cu doi copii, mașina din clasă de energie inferioară s-ar putea să adauge 10-15 lei pe lună la costul facturilor. În cazul unui aparat de aer condiționat inferior, adaosul ajunge chiar și la câteva zeci de lei.  Același lucru și în cazul centralelor pe gaz care, atunci când sunt de proastă calitate, pot aduce facturi și cu 100 de lei mai mari. 
Mai bine să tai din alte părți și să își cumperi un aparat de calitate, decât să te bucuri pe termen scurt și să își dai peste cap bugetul timp de ani de zile. 
Același lucru se poate spune și în cazul automobilelor. Sigur că poți schimba piesele consumabile cu unele de proastăp calitate, sigur că poți folosi un ulei de motor slab, însă pentru asta va trebui să îți asumi și că, în caz că vinzi, vei lua un preț cu până la 10-15% mai mic(cam asta poate fi diferența între o mașină cu carnet service de la reprezentanță și una reparată aiurea) și că va trebui să schimbi automobilul mult mai repede. 
Exemplele pot continua, dar un lucru trebuie reținut, anume că toți suntem prea săraci pentru a cumpăra cele mai ieftine lucru. Important de memorat, într-o piață în care produsele sunt din ce în ce mai diverse ira discounturile din ce în ce mai utilizate. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter