• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

E mașina a doua casă pentru tine? Atunci nu o face mai scumpă decât prima

22 Mar 2019
Bugetul tău

Românilor le place să meargă cu mașina și asta se vede nu doar pe stradă, unde aproape că ne blocăm în zilele aglomerate ale orașelor mari, ci și în statistici.

Peste 1 milioane de mașini au fost înmatriculate sau reînmatriculate anul trecut.

Aproape 6 milioane de asigurări auto sunt valide în orice moment al anului. Și, nu în ultimul rând, în ciuda creșterilor de substanțiale de preț, companiile care vând combustibili au raportat, anul trecut, vânzări dacă nu în creștere măcar egale cu cele din 2017, când benzina era cu 30% mai ieftină.

Ce să mai! Pentru mulți dintre români mașina este un fel de a doua casă. O spală, o îngrijesc, o înjură dar o și idolatrizează. Să fie de la anii de comunism în care nu am avut mașini și atunci când am început să avem nu se mai găsea benzină? Se poate. Dar nu asta analizăm aici.

O mașină costă. Și nu costp doar ea în sine, costă întreținerea ei, pe termen lung. Nu o să îți spun cum să ai grijă de ea sau cum să conduci ca să faci economie de benzină. O să încerc să îți dau, îsnă, două sfaturi care îți pot aduce o economie de bani și de nervi.

În primul rând, dacă îți iei mașină la mâna a doua, așa cum fac majoritatea românilor, verific-o înainte. Poți economisi mii de euro. Și nu o verifica cu ochiul prietenului tău mecanic, fă-o într-un cadru organizat.

Registrul Auto Român tocmai a lansat un seriviciu care îți permite să vezi prin ce a trecut mașina pe care vrei să o cumperi. Ce rezultate a avut la testete ITP, câți propriatri a avut, dacă a avut daune. Sunt și site-uri private care faca asta, contra unei sume deloc mari. Informat fiind fie poți obține un discount de la vânzător fie, dacă situația e gravă, scapi de o belea.

 

În al doilea rând, ai grijă ce asigurare RCA îți cumperi. Acum toată lumea merge spre asigurările pe o lună sau pe 6 luni. Dar știai că dacaă îți iei câte o lună, timp de 12 luni, polițe RCA, o să plătești dublu decât dacă ți-ai fi cumpărat direct pe un an? Știu, poate e greu să scoți din buzunar 800-1000 de lei odată, dar gândește că altfel o să plătești 2000 de lei tot anul.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter