• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

De la 1 ianuarie se schimbă calculele cu factura de curent electric. Uite cât se scumpește energia și ce mai poți face în ultimele zile ale anului

17 Dec 2020
Bugetul tău

De la 1 ianuarie 2021 piața energiei electrice pentru consumatorii casnici se liberalizează. Aceasta înseamnă că prețul plătit de cele aproximativ 6 milioane de locuințe racordate la sistem nu va mai fi reglementat de stat ci va reflecta prețurile de pe Bursa de energie. În primul rând trebuie să știi că încă mai ai câteva zile, până la finalul anului, pentru a îți alege un furnizor de energie (acum sunt mai mulți și îi găsești la o simplă căutare pe internet) sau să refaci contractul cu actualul furnizor în noile condiții. Dacă nu faci asta vei plăti așa numitul " preț de serviciu universal". Acest preț va fi anunțat undeva înainte de Crăciun și va fi, cel mai probabil , mai mare decât ce poți găsi la furnizorii de pe piață.

În al doilea rând, poți deja să îți refaci calculele privind cheltuielile cu energia electrică, pentru că sigur vei plăti mai mult. Aceasta deoarece prețul de achiziție a curentului de pe piața liberă,pentru 2021, este mai mare decât prețul reglementat care s-a aplicat până în 2020. Specialiștii spun că la un consum de 100KWh, media națională, care însă nu reflectă consumul majorității locuințelor, scumpirea va fi și de 10 lei. La o factură de 150-200 KWh, frecventă în cazul locuințelor de familie, cu 3-4 camere și cu cel puțin 4 membri, vei plăti deci și cu 20 de lei mai mult. Aceasta înseamnă cam 20% mai mult decât în prezent.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter