• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

De ce economisim?

23 Ian 2017
Bugetul tău

Cel mai potrivit moment să pui un ban de-o parte coincide de cele mai multe ori cu perioada în care vrei să experimentezi cel mai mult. Iar experienţele costă.

Nu e un secret pentru nimeni că între 25-40 de ani suntem la potenţialul maxim al capacităţii noastre de muncă şi, având în vedere modul în care s-a schimbat filosofia companiilor, sunt şanse mari ca tot atunci să atingem poziţia cea mai înalta în carieră/ierarhie. Ar fi deci momentul în care să se tragă tare punând de-o parte bani albi pentru zile negre; în schimb, mulţi preferă să experimenteze, să petreacă, să colecţioneze senzaţii noi utilizând pentru asta toate resursele pe care le pot mobiliza.

Apoi, când hedonismul începe să pălească, am fi dispuşi să mai şi economisim numai că obligaţiile familiale, salariile mai puţin ofertante, problemele de sănătate nu mai ne permit asta. De fapt, care e rostul economisirii?

Aduni ban pe ban pentru zilele când aceştia vor lipsi sau economiseşti doar pentru a cheltui mai cu spor când apar oportunităţile? Paradoxal, răspunsul corect este...DA. Când eşti tânăr, vei strânge mai mult pentru a spori efectul cheltuirii banilor. Vei economisi pentru o achiziţie de statut (maşină, telefon), pentru un concediu mai deosebit, chiar pentru o casă. Cad eşti matur te gândeşti la investiţii şi la avantajul de a dispune de capital la momentul potrivit. Iar la bătrâneţe strângi bani pentru a nu te surprinde viaţa nepregătit, mai ales în chestiuni privind sănătatea.

După cum se vede, obiective şi strategii diferite. Să nu le cerem tinerilor să se gândească la şubrezirea sănătăţii sau vârstnicilor la vacanţe exotice, le va trece probabil pe lângă urechi în majoritatea cazurilor, altele sunt priorităţile lor

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter