• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Dacă mâine ați câștiga 100.000 de euro....

31 Mar 2018
Bugetul tău

Dorinţa de a economisi bani şi de a obţine lucruri este menţionată de 39,4% dintre români, potrivit Pshologiei poporului roman. Nu suntem departe de alte nații: aproximativ aceeaşi valoare este precizată de chinezi (50,7%), germani (38,1%), japonezi (47,8%), polonezi (49,5%), ruşi (50,3%), spanioli (29,6%), turci (39,4%), ucraineni (45,1%) şi americani (31,6%). De asemenea, aproape 50% dintre români cred că vorba care spune că, dacă te mănâncă palma, vei primi bani ar trebui luată în serios. Ân urmă cu câteva zile, cei de la Erste Asset Management au făcut un studiuȘ ce ar face românii dacă s-ar trezi cu 100.000 de euro. Răpunsul? Investiţii imobiliare!  La întrebarea 'Ce modalităţi avantajoase de a gestiona surplusul de bani mai există în acest moment din cunoştinţele dumneavoastră?' imobiliarele domină în continuare, fie că vorbim de utilizatori sau non-utilizatori de produse de investiţii, economisirea clasică acasă pierde teren, investiţiile în fonduri de pensii facultative sunt în creştere', a spus Dragoş Neacşu.

 

Pe locul doi în cazul utilizatorilor de servicii financiare se află investiţiile în fondurile de investiţii, iar pe trei investiţiile în fonduri de pensii facultative. În cazul non-utilizatorilor, pe locul doi se află economisirea clasică, acasă, iar pe trei investiţiile sigure, în aur sau titluri de stat.

De asemenea, întrebaţi care sunt elementele care generează cel mai mare risc pentru statutul financiar, pe primul loc se află, pentru ambele categorii, o nouă criză financiară, iar pe doi lipsa de stabilitate a mediului social/politic.

Dragoş Neacşu, șeful EAM, a menţionat că unul din trei români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani se teme că n-o va duce prea bine cu banii, în viitor.

Riscurile financiare pe care le resimte îi ameninţă traiul şi munca. Faţă de anul 2016, acum românii se tem din cauza majorării cursului de schimb şi a ratelor la credite.

Când sunt întrebaţi cum se descurcă zi de zi cu banii, peste 30% dintre români susţin că îşi văd statutul financiar ameninţat de riscuri mari şi foarte mari. Asta înseamnă că faţă de acum doi ani procentul aproape s-a dublat, potrivit unui studiu făcut pentru un fond de investiţii.

Se pare că sperietura pe care românii au tras-o în criza din 2009 nu s-a şters - 2 din 5 încă se tem de o nouă criză. Teama că îşi pierd locul de muncă este în scădere, la fel şi cea de îmbolnăvire. Pe de altă parte fricile care s-au amplificat cel mai mult faţă de acum 2 ani sunt cele legate de cursul de schimb şi de majorarea ratelor la credite, potrivit sondajului. Şi chiar au motive serioase să se sperie, spun analiştii.

Studiul celor de la Erste Asset Management a fost făcut pe 2.100 de români cu vârste între 18 şi 60 de ani, luna trecută şi are o marjă de eroare de 2,1%.

Dan Popa

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter