• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

A cumpăra sau a compara...?

19 Noi 2018
Bugetul tău

 Să-mi iau un televizor mai mare și mai scump, sau unul mai ieftin, dar mai puțin ”inteligent”? Un călcător sofisticat sau unul mai simplu și mai ieftin? Merită să plătesc diferența de preț sau mai bine rămân cu niște bani în buzunar pentru cine știe ce promoție se ivește în viitorul apropiat? De câte ori nu ne-am pus asemenea întrebări? De pildă, când am ales o pereche de blugi. Ideea e că, făcând comparații, avem senzația că facem apoi alegeri mai bine argumentate, mai corect justificate. Dar lucrurile nu stau chiar așa. 
 Mintea noastră face uneori din țânțar, armăsar, iar noi ne dorim adesea să-l și încălecăm și să pornim în galop. Să ne uităm puțin pe ce spun cercetările din domeniul neuro-științelor:
 
 De pildă, pe un studiu făcut recent, publicat în Journal of Consumer Psychology. Studiu ân care participanții au fost rugați să estimeze cât de mult s-ar bucură de niște chipsuri de cartofi. Știi despre ce vorbesc.... e vorba de acei cartofi tăiați foaaaarte subțire și prăjiți astfel încât să rămână crocanți. Jumătate din participanți a fost plasată într-o cameră în care pe niște dulăpioare la îndemână erau câteva batoane de ciocolată de lux și alte gustări superioare chipsurilor. Cealată jumătate a fost dusă într-o cameră cu gustări în genul conservelor de sardine (puah!, pardon de expresie...).
 
 Ei bine, ce crezi? Cei din cameră cu gustări superioare  au declarat că nu prea ar fi încântați de chipsuri, în vreme ce subiecții din preajmă sardinelor ar fi dat orice să strivească cartofii prăjiți între dinți.  
 
 Nu te grăbi încă să tragi o concluzie moralizatoare. Ideea e SĂ NU COMPARI, ATUNCI CÂND VREI CEVA ÎN VIAȚĂ.
 
  De câte ori mă plângeam mamei mele de ceva anume, ea găsea permanent „o cutie cu sardine”, față de care să mă simț mai bine. Există un fel de tiranie a diferențelor mici, despre care o să va povestesc foarte pe scurt.  
 
 Atunci când vrei să-ți iei o casă sau o mașină ai mereu tentația de a le  compară cu produse similare. Cealaltă mașină este mai rapidă sau casa unui prieten este mai mare... Mereu vei fi nefericit.  
 Concluzia este că nu cumva această tiranie a micilor diferențe să te facă să dai mai mulți bani decât îți poți permite. Pentru că vei ajunge să plătesti mai mult pentru ceva ce te va face mai puțin fericit. Crede-mă, te vei simți torturat pe dinăuntru. Și chiar nu merită tortura asta...
 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter