• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

Cum te învață vedetele de la Holywood să drămuiești banii familiei

21 Feb 2019
Bugetul tău

Sunt și filmele americane bune la ceva. Nu vezi în ele numai povești cu eroi, violență, droguri și sex. Dacă te uiți atent la tiparele din producțiile de la Holywood poți învăța lucruri importante. Nu e vorba de ceva special , ci pur și simplu de rutină. Rutina americanului de rând, care te poate ajuta și pe tine să ai o viață dacă nu mai bună măcar mai liniștită.

Ai văzut că toate familiile din filmele americane adună facturi, fac economii pentru studiile copiilor și își calculează exact cheltuielile? Este o scenă des întâlnită. Ei sunt obligați să facă asta pentru că majoritatea cheltuielilor vin de pe cardul de credit, și fără o atentă contabilitate ar ajunge să plătească dobânzi uriașe. La români, de cele mai multe ori nu e cazul, cardul de credit fiind relativ puțin folosit, însă atenția sporită pentru bugete aduce exact aceleași beneficii.

Uite șapte sfaturi pe care majoritatea americanilor le respectă cu strictețe și le aud încă de pe băncile școlii. Funcționează perfect în orice altă țară.

 

 1. Fă-ți un buget. Primul pas în construcția unui buget este să identifici exact care sunt veniturile și cheltuielile familiei. Adună toate facturile, scadențarele de la bancă, extrasele de cont de la cardurile unde îți intră salariul și, în general, toate documentele care îți arată ce intră și ce iese din casă.
 2. Fixează-ți obiective financiare clare. Obiectivele pe termen lung, cum ar fi economisirea pentru pentru educația copiilor, pentru renovarea locuinței sau pur și simplu pentru vremuri grele pot părea greu de îndeplinit, dar dacă faci un scop din ele s-ar putea să găsești resurse. Dacă, totuși, nu ai soluții, gândește-te la obiectivele pe termen scurt. Poți încerca să reduce consumul de energies au de căldură sau poți chiar să te gândești mai bine dacă ai nevoie, de exemplu, și de tablet și de smart phone sau dacă îți trebuie cu adevărat două televizoare.
 3. Pune la punct un plan de achitare a datoriilor. O sumă mare de bani care se adună, să zicem, la sfârșitul lunii, te poate destabiliza complet. Altfel stă situația dacă faci un plan clar și întins pe perioade mai lungi prin care să achiți, treptat datoriile și obligațiile.
 4. Plătește taxe mai mici. Știu că nu este ușor, dar nu mai lăsa plata taxelor pentru ultima zi permisă de lege sau, mai grav, pentru o data după acest termen. Dacă plătești anticipat, statul îți oferă “discount-uri” de până la 10% pe principalele impozite și taxe. E o cheltuială mai mare pe moment, dar poate o fi o economie importantă pe termen lung.
 5. Asigură-te că poți acoperi șocurile financiare. Chiar și cei mai bogați oameni pot fi puși în dificultate de un șoc pentru care nu sunt pregătiți. Fie că vorbim de o problemă de sănătate, de pierderea cuiva apropiat, de un incendiu sau o inundație care își afectează bunurile e bine să fii pregătit. Strânge cât de puțin, lună de lună, într-un fond pentru zile negre sau, dacă îți permiți, fă o asigurare de sănătate și invaliditate temporară și una pentru bunurile de valoare.
 6. Controlează cheltuielile cu mâncarea. Statisticile arată că, pentru români, cheltuielile cu alimentele iau cea mai mare pondere din venituri. Așa că eventualele economii la acest capitol vor avea un impact major. Cum și-am mai arătat chiar pe site-ul acesta, e bine să ai o listă clară de cumpărături, să cumperi în week-end pentru toată săptămâna și să încerci să combini piața cu diversele magazine din comerțul modern. Rezultatele te vor uimi.
 7. Planifică vacanțele din timp. Aici e simplu. E inutil să îți mai spun că orice vacanță rezervată din timp nu doar că nu va aduce un șoc în bugetul tău, dar va și costa mai puțin.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter