• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cum scutesti nişte nervi în relaţia cu taximetriştii

18 Ian 2017
Bugetul tău

Trecerea în revista a situaţiilor cu potenţial conflictual şi alternativelor existente te scuteşte de luarea unor decizii pe care să le regreţi repede.

Care este cel mai enervant episod când doreşti să iei un taxi? Pentru mine, faptul că sunt întrebat unde merg când încerc să iau o maşină care staţionează, de multe ori şoferul strâmbând din nas şi inventând pe loc o scuză forţată pentru a refuza o cursă  scurtă (asta când nu spune pur şi simplu „nu merg, e prea aproape”). Ei bine, există o soluţie: aplicaţiile de taximetrie din Google Play, iOs,etc. Instalezi una sau două (Clever Taxi, Meridian, etc), scoţi telefonul din buzunar şi chemi un taxi „clasic” . Aplicaţiile sunt cuplate automat la GPS astfel încât nici nu mai trebuie să dai informaţii în plus privind locul unde ar trebui să ajungă şoferul. Eventual, pentru siguranţă, poţi da un mesaj în aplicaţie în care să precizezi mai exact locaţia, pentru a nu există vreun dubiu din partea acestuia. Niciun şofer chemat prin aplicaţie nu va întreba cât de departe mergi....

Apoi, discuţiile privind restul. N-ai schimbat, nu are nici şoferul, trebuie să opriţi la vreun chioşc, să rogi vânzătorul să renunţe la mărunt, complicat. Poţi pregăti din timp ceva bani mărunţi în acest scop sau poţi apela la Uber. Nu încurajez serviciile de tip „ride sharing” care sunt taximetrie mascată, fără autorizaţie şi din cauza modului cam disproporţionat în care se împart banii între posesorii aplicaţiei şi taximetriştii amatori (cam mult pentru administratorii aplicaţiei adică), dar sunt situaţii în care Uber prinde bine. De exemplu, în orele de vârf, când majoritatea taxiurilor refuză să ia comenzi din locaţii mai izolate. Atunci Uber este o soluţie, mai ales după ce n-ai găsit nimic liber la concurenţă. Sau când nu ai decât bancnote mari şi vrei să scapi de stresul schimbării lor (are sau nu are şoferul rest?) sau al leilor oferiţi în plus, ori când vrei să faci o cursă scurtă (atenţie, suma minimă achitată la Uber este de 8 lei indiferent de valoarea cursei) şi doreşti să eviţi privirile pline de reproş ale taximetriştilor din companiile autorizate. Prin Uber banii se reţin direct de pe card iar factura este trimisă apoi prin mail.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter