• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cum să fii un supermodel financiar. 20/50/30 în loc de 90/60/90

08 Mar 2019
Bugetul tău

În țările mai dezvoltate decât România, oamenii iau cât se poate de serios planificarea bugetului de familie. Atât de serios, încât au apărut deja teorii, dar și formule care să te ajute să îți drămuiești cât mai bine banii. Una dintre cele mai cunoscute astfel de formule, despre care se spune că funcționează în aproape toate situațiile, se numește, generic “20/50/30”, acestea fiind procentele pe care le ocupă în bugetul tău diversele tipuri de chletuieli.

Punct cu punct, iată despre ce este vorba:

20% este fondul de economii necesar rambursării datoriilor, economiilor, cheltuielilor neprevăzute şi pensiei. Procentul economisirii ar trebui să crească odată cu vârsta: de la 5% la 20 - 25 de ani la 10 - 15% în perioada cea mai activă a vieţii (30 - 50 de ani), pentru ca după această vârstă capacitatea de economisire să depăşească 20%.

50% reprezintă cheltuielile pentru satisfacerea nevoilor cum ar fi locuinţa, transportul, cumpărăturile şi utilităţile. În cazul neîncadrării în 50%, trebuie reduse cheltuielile. Dacă e vorba de venituri mai mari, de aici se poate economisi.

30% în medie sunt cheltuieli alocate satisfacerii dorinţelor: vacanţe, gadget-uri, vestimentaţie, masa în oraş etc. Acest procent nu trebuie depăşit nici dacă există venituri mai mari pentru a-l menţine. Pentru a avea vacanţa mult visată economiseşte din timp de aici. 

Această formulă, testată în țările dezvoltate, te ajută să ai mereu un buget echilibrat. Aplicată la situația din România ar suna cam așa.

Într-o familie unde ambii soți încasează undeva la mediu pe economie am avea un venit total de circa 5.600-6000 de lei. Pentru ușurința calcului, vom folosi 6.000 de lei. Asta înseamnă că, lunar, 1.200 de lei merg în fondul de economii, 3.000 de lei ar trebui să acopere cheltuielile curente și și restul de 1.800 de lei rămân pentru vacanțe, restaurnate și altele.

Cum întreținerea, cablul, internetul, curentul electric și gazele înseamnă, lunar, în jur de în jur de 500-600 de lei, din bugetul alocat cheltuielilor rămân 2.400 de lei pentru hrană, adică 600 de lei săptămânal, o sumă care depășește cu 20-30% coșul mediu de consum din statisticile INS.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter