• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cum să cheltui mai puţin la supermarket. Câteva reguli simple

27 Mai 2019
Bugetul tău

Sună alarma! Trebuie să mă ridic din pat. Dau un snooze. Azi e zi de salariu. Trebuie să plătesc facturile şi să merg la cumpărături. Am de luat o grămadă de chestii. Iar o să sparg mulţi bani în prima zi după ce am luat banii. Trebuie să fac o listă.

Lista pentru cumpărături este una din cele mai uşoare  modalităţi de a cheltui mai puţin atunci când mergi la cumpărături. Dacă vrei să faci economii importante şi să nu pleci de la supermarket nervos după ce vezi câţi bani ai lăsat, o listă făcută cu puţină răbdare şi mai multă atenţie te poate ajuta.

Iată câteva reguli:

- Gândeşte-te dacă mergi la mai multe magazine atunci când ai făcut cumpărături "masive". Dacă ai mai multe magazine de la care te aprovizionezi, atunci e foarte important să pui pe listă ce anume cumperi din fiecare magazin. Dacă ştii că la unul dintre ele carnea e mai ieftină, iar la celălalt alte alimente au preţuri mai bune, e bine să pui pe listă exact ce cumperi de la magazinul X şi ce ieri de la magazinul Y.

- Nu lua prea mulţi bani la tine! Calculează-ţi de acasă suma totală pentru cumpărături. Pregăteşte-te cu bani cash, o sumă apropiată de estimarea totalului. În acest fel, nu vi fi tentat să cheltui mai mult decât ţi-ai propus şi vei avea mai multe şanse de a rămâne la lista iniţială.

- Fă cumpărături rapid! Cu cât petreci mai mult în magazin, cu atât e mai mare posibilitatea să mai cumperi ceva de care nu ai neapărat nevoie. Organizează-te în aşa fel încât să termini repede cu toate cumpărăturile, să nu treci de foarte multe ori pe acelaşi raion.

- Evită cumpărăturile în weekend. Totul este mai scump. Este foarte aglomerat, vei pierde mult timp în magazine, deci e foarte posibil să cumperi mai mult decât ai nevoie, iar studiile spun că majoritatea produselor sunt mai scumpe în zilele nelucrătoare.

- Pune produsele pe care vrei să le cumperi pe categorii. De exemplu, produsele din carne, toate la un loc, legumele şi fructele, produse de iginenă personală, lactate, etc. Dacă ai şi mai multe magazine la care mergi, atunci lista va fi mai lungă şi mai stufoasă, dar te va ajuta să economiseşti mai mulţi bani.

- Ia notiţe dacă ai observat că preţurile sunt mai mici la anumite produse, într-un anumit magazin, pentru ca data viitoare să fii mai eficient. Actualizează-ţi lista.

- Fă lista de acasă atunci când eşti odihnit. După ce ai terminat-o, verific-o. Încă o dată. Încearcă să nu "ieşi" din listă. Adică nu cumpăra ce nu ai scris pe listă dacă nu e ceva urgent!

- Atenţie la termenul de valabilitate. Aşa te poţi gândi la ce cantităţi ai nevoie la anumite categorii de produse. Dacă alegi alimente uşor perisabile (termen de valabilitate de câteva zile) atunci trebuie să vezi dacă vei reuşi să le consumi în termenul de valabilitate.

Organizarea unor liste de cumpărături pot aduce economii de peste 150 de lei pe lună.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter