• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cum să călătorești cât mai ieftin: sfaturi utile pentru a-ți proteja portofelul de cheltuieli inutile

11 Mai 2022
Bugetul tău

Din ce în ce mai multe țări au relaxat condițiile de călătorie, după mai bine de doi ani în care restricțiile COVID-19 au lovit puternic turismul. Cu toate că am rărit vacanțele în acești doi ani și poate unii dintre noi am și pus niște bani deoparte, criza energetică, conflictul din Ucraina și inflația care crește puternic au un impact care ne împing să fim din ce în ce mai atenți cu banii noștri. 

Chiar în ziua în care publicăm acest material, Institutul Național de Statistică a raportat o inflație de 13,8%.

Așadar, revenind la subiectul articolului, ți-am adunat o serie de sfaturi care să te ajute în cazul în care îți dorești să pleci câteva zile într-un concediu. Așa cum îți explicăm de obicei în materialele pe care le scriem aici, totul pleacă de la un plan bine pus la punct. Poate suna enervant la un moment dat aceast accent pus pe ” a avea un plan” bine gândit și răbdarea de a te documenta, însă crede-ne că diferența se vede în portofelul tău. 

În cazul unei călătorii, planul acesta e cu atât mai important pentru că îți stabilești bugetul în funcție de obiectivele pe care vrei să le vizitezi. Dar până la obiective hai să vorbim puțin despre cum ajungi în destinația respectivă. 

Dacă ai posibilitatea de a fi flexibil în legătură cu perioada în care vrei să vizitezi o anumită țară, asta te ajută semnificativ. Pe scurt, dacă îți poți lua concediu în așa fel încât să călătorești în timpul săptămânii, diferența se va vedea în prețul biletelor de avion.

Menționam mai sus răbdarea pentru că ai nevoie de ea în a ”vâna” ofertele la biletele de avion. Cu câteva zeci de euro poți găsi bilete către unele dintre cele mai frumoase capitale europene. Îți zic asta pentru că recent am fost la Roma cu 20 de euro, dus-întors, înainte de asta am fost la Viena cu 25 de euro, tot la fel, dus-întors. 

Practic, e puțin mai ieftin sau în cel mai rău caz același cost cât pentru un bilet de tren Timișoara-București. Nici dacă mergi cu mașina lucrurile nu arată la fel de bine în materie de cost, luând în considerare prețurile actuale ale carburanților. 

După ce ai luat biletele, vei avea nevoie și de cazare. Prețurile hotelurilor, mai ales în locațiile menționate mai sus, îți pot pune o presiune pe buget. Recomandarea noastră este să iei în calcul ideea de a călătorii cu prietenii în locația respectivă, pentru că ”unde sunt mulți puterea crește”, dar și costul cu cazarea scade. De ce? Pentru că nu mi s-a întâmplat până acum să nu găsesc un apartament pe booking sau pe airbnb care să nu arate mulțumitor și care să nu îmi reducă semnificativ costurile de cazare, având în vedere că acestea se împart la mai multe persoane. 

Un alt beneficiu al închirierii apartamentului din punct de vedere al costurile îl aduce și faptul că vin echipate și cu o bucătărie în care îți poți pregăti micul dejun. Spun doar micul dejun deoarece prânzul te găsește probabil undeva într-un colț al orașului vizitând un obiectiv, motiv pentru care vei alege să mănânci în oraș. 

Ferește-te de casele de schimb valutar, riscul de a pierde bani este ridicat. Aruncă un ochi pe aplicații de mobile banking care oferă schimburi valutare avantajoase sau folosește-te de ofertele băncilor, acele ”happy hour” în care îți oferă un curs avantajos. 

Revenind la obiective, căci cu ele începusem, e important să ți le pui dinainte pe foaie pentru că sunt cazuri în care prețurile de vizitare pot varia în funcție de ziua în care alegi să le vizitezi. De asemenea, unele au prețuri mai mici dacă le cumperi cu câteva săptămâni înainte via online. 


 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter