• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

Cinci mituri financiare de care e bine să ții cont

19 Noi 2018
Bugetul tău

 Toate lumea bănuieste că sunt adevărate, că dintotdeauna așa au stat lucrurile și că desigur, așa vor stă și în viitor. Puțini sunt cei care admit că lucrurile se mai schimbă. Și, mai ales, faptul că în ultimii ani schimbările au loc cu o viteză tot mai mare. Important însă este să te integrezi în această schimbare, astfel încât să devii o parte a ei, că să nu poți fi surprins. Iată cinci mituri financiare care poate cândva au fost valabile, dar acum….    
 


 •   1. Faptul că ai un job îți va asigură o pensie decentă și o bătrânețe liniștită. FALS. Un pensionar din cinci  lucrează că să poată supraviețui

 
 Așa ziceau acum 30 de ani și pensionării de azi care acum își caută un part time job sau chiar un job cu normă întreagă, asta dacă sunt norocoși să fie angajați. Unul din cinci pensionari își continuă activitatea profesională, se arată într-o cercetare publicată de Institutul Național de Statistica, intitulată "Tranziția de la muncă la pensionare". Majoritatea covârșitoare a pensionarilor (90,5%)  au declarat că lucrează în continuare pentru a asigură venituri suficiențe gospodăriei din care fac parte. Circa 345.000 de pensionari spun că nu știu când se vor retrage de pe piață muncii. De ce? Simplu: de bani e nevoie mereu.
 

 •   2.. Nu-ți fă niciodată card de credit. Te va ruina. FALS.

 
 Cardul de credit în șine nu e un lucru rău. Rău devine dacă nu ești atent să respecți contractual cu bancă la care îl ai. Un cârd de credit te fac să te simți că și cum ai avea mereu cash la îndemână. Atenție, banii trebuie puși la timp înapoi, că să nu ajungi să datorezi mai mult decât face. Dar nu uită asta: cardul de credit te ajută xcu cash în situațiile de urgent care pot apărea.  Mai ales acum, când băncile se întrec să-și însoțească produsele cu tot felul de oferte, care de care mai atrăgătoare (de la bonusuri, discounturi, asigurări de călătorie șamd)
 

 •   3. Am timp să economisesc. Cât sunt tânăr, trebuie să mă distrez. Văd eu ce fac după. FALS.

 
 Românii economisesc puțin. Drept este că nici nu au cum să pună mulți bani deoparte, câtă vreme veniturile lor sunt mici iar nevoile, multe și costisitoare. În medie, românii pun deoparte circa 40 de euro lunar.  Austriecii și nemții sunt mult mai cumpăniți, dar  deh!, culture și obiceiuri diferite. Gândește-te că, potrivit estimărilor INS, speranța de viață la pensionare va fi de 17 ani la bărbați și 20 de ani la femei. Cu alte cuvinte, va trebui să trăiești cei 17 sau 20 de ani doar cu pensia. Nu ar fi mai bines a ai un supliment  care să te ajute să vezi de pildă, lumea? Mai ales că niciodată nu știi ce-ți aduce viata…
 

 •  4. O casă sau un apartament sunt cea mai bună investiție, chiar si pe credit. FALS

 
 Foarte mulți se aruncă să împrumute bani că să își cumpere o casă. Plătesc rațe, dar își sun că oricum și pe chirie ar da sume asemănătoare dar măcar în final rămân cu activul. E drept, dar ia în calcul și altceva: dacă valoarea casei tale scade cu 25%? Sau cu 50%, așa cum a dovedit recentă criză prin care tocmai am trecut.? Mai e casă ta cea mai bună investiție? Sau dacă Doamne ferește, rămâi fără job? Când ești cu chirie, pleci mult mai ușor în alt oraș unde să-ți găsești o slujbă. Te miști mai ușor, vreau să-ți spun. Ideal e să nu te indatorezi până în punctual în care rambursarea datoriilor îți distruge confortul personal.

 •      5. La o adică există insolvență personală și dacă apare o problemă, mă pun sub protecția legii. FALS. Nu e chiar așa simplu.

Teoretic, daca esti de bună-credinţă si nu dispui de lichidităţi pentru plata datoriilor scadente , te-ai putea pune sub protectia insolventei.
În cazul deschiderii procedurii de insolvenţă pe baza planului de rambursare se suspendă provizoriu executările silite începute, nu pentru mai mult de 3 luni, cu excepţia situaţiei în care instanţa decide prelungirea acestei perioade, dacă astfel situaţia financiară a datornicului ar deveni iremediabil compromisă.
Durata de executare a planului este de 5 ani, cu posibilitate de prelungire cu încă un an.
Insolvenţa prin lichidare de active poate fi solicitată de către datornic, în mod direct, în cazul în care 'situaţia sa financiară este iremediabil compromisă'.
Legea prevede şi o procedură simplificată pentru insolvenţa personal, care poate fi accesată de o persoană fizică insolventă, dacă suma totală a datoriilor sale este de cel mult 10 salarii minime pe economie, nu are bunuri sau venituri urmăribile şi are peste vârsta standard de pensionare sau şi-a pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă.  

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter