• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

Cinci întrebări pentru 2018

31 Dec 2017
Bugetul tău

Desigur, ar fi mult mai multe intrebari, dar am selectat doar cinci dintre ele- pe cele ale căror răspunsuri ne-ar putea afecta cel mai mult. Firește, nu avem un glob de cristal pentru a gasi raspunsul definitiv la fiecare dintre ele, dar putem incerca variante de raspuns. Oricum, in functie de raspunsurile la aceste intrebari ne va merge mai bine sau mai putin bine in 2018. Iar raspunsurile le vom primi pe masura trecerii anului, in functie de cat de capabili vor fi decidentii din economie: BNR si Ministerul Finantelor.


 • 1. Vom avea crestere economica in 2018? Daca da, cat ar putea sa fie?

Prognozele variaza de la 4.1%, la 5,5%. Prima cifra apartine Bancii Mondiale și unor analiști locali. Avansul de 5.5% este cel pe care se bazeaza Guvernul. Anul 2017 a fost unul foarte bun din punct de vedere agricol, performantele fiind greu de egalat și în anul care urmeză. În plus, ”țopăiala fiscal” a Guvernului – prin alimentarea poftei de consum, va pune paie pe focul creșterii economice. Cheltuielile publice sunt așteptate să crească mai ales că ne apropiem de un an electoral, iar  autoritățile locale vor trebui să cheltuiască pentru a câștiga voturi. Aceste practici nu constituie o strategie sănătoasă pe termen mediu și lung, întrucât generează arierate în economie și în final, aprind inflația.

 • 2. Se vor crea noi locuri de munca sau mai degraba va creste somajul?

Sa presupunem ca am o firma cu 100 de angajați. În ultima lună 5 s-au pensionat, pe doi i-am dat afară iar 3 s-au mutat la o altă firmă. Pe scurt, am pierdut 10 angajați. Pe posturile ramase vacante am adus alți 10 oameni carora le-am facut contracte de muncă. Firma la care s-au mutat cei 3 ex-angajați ai mei a facut si ea 3 noi contracte de munca. Prin urmare, au apărut 13 noi contracte de munca , fara ca vreun singur post nou sa fi aparut. Exemplul meu nu e la întâmplare.
Am trimis emailuri la INS si la Ministerul Muncii ca sa aflu cate locuri noi de munca s-au creat in Romania in ultimii doi ani, pe sectoare de activitate. Cate s-au infiintat si in ce zone de business. Fireste, ceream prea mult. Niciuna nu masoara decat numarul locurilor de munca vacante.
Nici Guvernele anterioare nu erau mai breze, sa nu ne facem iluzii. Una e să ai un contract nou de munca și altceva e să înființezi un nou loc de muncă. Sper ca în 2018, șomajul să se mențină în jurul a 5 %.

 • 3. Va creste inflatia?

E greu de spus că nu, atata vreme cat ”țopăiala fiscala” face viața companiilor mai dificilă, ceea ce se va vedea în tarifele și în prețurile produselor, adică în inflație. Unele dintre companii au anunțat deja majorari de tarife, altele o vor face probabil mai târziu. BNR țintește o inflație medie de 2.5% pentru 2018, dar calculele arată că  în primăvara lui 2018, prețurile ar putea crește cu 4%, urmând ca, spre final de 2018, viteza de creștere să scadă la 3.2% . Acestea sunt calculi pe hârtie, dar să vedem ce ne va adduce realitatea. Deocamdata, deciziile Bancii Centrale se transmit imperfect si cu întârzieri in piață.

 • 4. Politica fiscala, incotro?

Aceasta este una dintre marile intrebari. Nimeni nu stie ce au de gand cei din fruntea Finantelor. Confruntati cu o evaziune fiscala puternica si cu o colectare slaba a veniturilor bugetare, cea mai importanta misiune a finantistilor pare sa fie gasirea de noi taxe sau impozite care sa aduca bani la buget. Intr-un asemenea context, orice om de afaceri isi face griji si isi pune intrebari.

 • 5. Unde se va duce leul in 2018 (fata de euro)?

Nimeni nu stie. Iar cel care pretinde ca stie, e ori prost, ori nebun. Daca nu vor avea loc evenimente cu impact economic major, leul ar putea ramane in intervalul 4,6-4,7/eur.
ntervalul de tranzacţionare de 4,6-4,7 se va produce în primul trimestru al anului 2018”, anticipează, într-un raport, analiştii băncii UniCredit.

„Leul este supraevaluat în continuare din cauza intrărilor de capital în scădere şi a majorării costului unitar cu forţa de muncă. Tendinţa de depreciere caracteristică lunilor de toamnă, împreună cu riscurile fiscale şi politice ar putea menţine cursul leu/euro în preajma sau chiar desupra nivelului de 4,6 până la finalul anului”, se arată în raport.

„Suntem de părere că BNR va îngădui o depreciere graduală a leului, iar tranziţia spre intervalul de tranzacţionare de 4,6-4,7 se va produce în primul trimestru al anului 2018, coincizând cu începutul ciclului de majorare a dobânzii de politică monetară. BNR a început înăsprirea monetară prin majorarea dobânzii la facilitatea de depozit cu 25 de puncte de bază până la 0,5% în octombrie şi anticipăm o nouă majorare până la 0,75% în noiembrie 2017”, arată analiştii UniCredit.

Până atunci, „inflaţia anuală ar putea accelera peste 2% din cauza reintroducerii accizei la carburanţi şi a scumpirii energiei electrice şi gazelor naturale, toate reflectate în preţurile plătite de consumatori”. Inflaţia totală şi cea de bază „ar putea depăşi ţinta BNR în ianuarie 2018, din cauza efectelor de bază nefavorabile şi a creşterii preţurilor produselor nealimentare şi serviciilor”. Iar BNR „ar putea reacţiona majorând dobânda de politică monetară de trei ori, până la nivelul de 2,5% în intervalul februarie-mai 2018”, anticipează autorii raportului.

În plus, „creşterea salariilor într-un ritm mai accelerat decât cel al creşterii productivităţii indică faptul că leul ar trebui să se deprecieze în anii următori”.

Nici nu stiu daca am apucat printre atatea intrebari sa va urez "La Multi Ani!"...

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter