• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

Cinci efecte ale plafonării dobânzilor

29 Noi 2018
Bugetul tău

 Cei care au prins perioada comunismului, știu. Când Ceaușescu a impus mercurialele- acele prețuri maximale, magazinele s-au golit de mărfuri. Când plafonezi dobânda, adică prețul banilor, magazinele (băncile și IFN-urile) se vor goli de produse (oferte de credit). E simplu. Mai toate rapoartele economice confirmă că "utilizarea plafoanelor pe ratele dobânzilor duc la retragerea instituțiilor financiare de pe segmentele sărace sau speciale ale pieței, la o creștere a costului total al creditului prin perceperea de comisioane sau taxe adiționale din partea creditorilor șamd". Să ne uităm cum fac și alte state din lume... 
Un alt grup de cercetare și analiză arată într-un raport similar din 2004: "clienții mai săraci fie nu mai au nici o alternativă de a accesa serviciile financiare fie trebuie să se întoarcă la piețele de credit informale, care sunt mai costisitoare (cămătari, amanet etc).
 
 Experiențe internaționale:
 
     1. Japonia
 
 "Legea a fost promovată cu intenția de a salvă debitorii supra-îndatorați care au ajuns într-o stare mizerabilă din cauza datoriilor, dar pe de altă parte, restricționarea raței dobânzii a avut că efect colateral intrarea altor persoane <<într-o stare mizerabilă deoarece nu au mai avut acces la credite>>" (Domoto 2010).
 
     2. Slovacia
 
 "Impunerea acestui plafon a dus la scăderea drastică a ratelor dobânzilor practicate de instituțiile nebancare și a fost parțial responsabilă de creșterea scadenței creditelor acordate" (FMI 2017).
 
 Pe piață nebancara gradul de concentrare a crescut că urmare a ieșirii de pe piață a unor creditori importanți.
  Un număr de doar trei companii dețin circa două treimi din piață . Creșterea semnificativă a creditelor de consum neperformante vine în contrast cu creșterea economică" (NBS 2017).
 
 Efecte ale plafonării dobânzilor
 

 •  alterează mecanismele de piață: concurență mai mică în sectorul financiar; diminuarea sofisticarii pieței, diminuarea calității serviciilor financiar-bancare;
 •  încurajează creditarea la negru: case de amanet, cămătăria ilegala, crimă organizată, evaziunea fiscală;
 •  limitarea accesului la finanțare a unei părți din populație (excluderea financiară), care este vulnerabilă: nebancarizabili (nu folosesc servicii bancare sau le folosesc foarte rar - zona rurală izolată), cei care nu doresc formalități din spatele unui credit (au venituri la negru sau primesc bani din afara țării), cei care au riscuri ridicate (sunt deja împrumutați și nu mai pot împrumuta, sunt pe lista neagră a celor cu datorii - incidente de credit, nu au venituri)  
 •  restrângerea industriei și a activității din industrie (pierdere de locuri de muncă)
 • cresc costurile împrumutului

   Până acum s-au exprimat împotriva acestei măsuri economiști independenți, avocați, profesori de economie.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter