• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cheltuielile bugetare per capita cresc, dar populația sărăcește. Noi pe cine votăm?

29 Oct 2018
Bugetul tău

Dacă Ceaușescu părea că intenționează să aplice un program de sărăcire a populației, guvernele de după Revoluție au dat de înțeles că o economie sănătoasă asigură și populației o sănătate financiară rezonabilă. În realitate,  asistăm la un declin al bunăstării românilor. Să fie banii de vină? N-aș prea crede; cheltuielile pe cap de locuitor ale Guvernului au crescu. Așa încât, dacă nu banii par a fi problemă, ce ar putea fi? O explicație este  că, deși cheltuim, îi cheltuim prost.    
 Datele sunt preluate din execuțiile bugetare publicate de MFP și coroborate cu populația rezidență în țara potrivit INS. Nu am luat în calcul populația după domiciliu pentru că această include și românii plecați peste hotare.

 Aceasta nu este o analiză politică sau vreun îndemn la vot, așa încât fiecare poate citi aceste date în cheia care îi convine.
 
 Țineți însă minte un lucru: Corupția este una din “tevile” prin care ni se scurg banii din buzunare. Mare atenție așadar la cei pe care îi vom trimite să facă legile în viitor. Indiferent de cât de frumoase ar fi promisiunile acestora. Evident că avem nevoie de reforma pieței muncii, de încurajarea inovației, de o reforma consistență a educației, dar astea toate cer timp, iar alegerile vin într-o luna.
 
 Cifre și date
 
 În anul 2014, pragul sărăciei a fost de 5.823 lei/an pentru familiile formate dintr-o singură persoană și de 12.228 lei/an pentru gospodăriile formate din doi adulți cu doi copii cu vârstă sub 14 ani.
 
 Rată sărăciei, calculată la pragul de 60% din mediană veniturilor disponibile pe adult echivalent, a fost în anul 2014 de 25,4%, în creștere cu 3 puncte procentuale față de anul precedent și cu peste 4 puncte procentuale, comparativ cu minimul înregistrat în perioadă 2007-2014 (21,1%, în anul 2010).
 
 Rată sărăciei relative crește proporțional cu mărimea familiei, creșterea fiind cu atât mai mare cu cât această are mai mulți copii. În cazul familiilor fără copii, rată sărăciei e cea mai mică (dar în creștere, totuși, față de anii anteriori). La polul opus, se află familiile formate din doi adulți care au trei sau mai mulți copii.
 
 Riscul de sărăcie scade o data cu creșterea vârstei, astfel cei mai afectați de sărăcie sunt copiii și persoanele tinere .
 
 Rată sărăciei relative se află în creștere pentru principalele categorii ale populației. De exemplu, românii cu nivel scăzut de instruire, înregistrează o creștere de 6,5 puncte procentuale, în anul 2014 față de anul precedent, în condițiile în care rată sărăciei avea deja o valoare ridicată în anul 2013 (43,0%). De asemenea, sunt afectați de sărăcie șomerii, pentru care rațele sărăciei relative se situează la valori de peș

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter