• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ce m-au învățat ai mei

26 Mai 2019
Bugetul tău

Există multe lucruri foarte importante pe care un părinte trebuie să i le ofere copilului: comportamentul decent, manierele corecte, respectul pentru ceilalți, cinstea și valoarea muncii. Acestea sunt doar câteva care mi-au trecut acum prin minte. Dar, pe lângă acestea, mai e un lucru pe care mulți dintre noi îl uităm sau cel puțin îl neglijăm: să-I învățam pe cei mici să aprecieze banii. Două sunt întrebările cruciale: când să începem și care sunt cele mai potrivite metode?

  • Amintire cu tata

Tin minte ca, atunci cand eram copil, ai mei ma mai trimiteau in oras sa iau paine sau lapte. Imi dadeau banii exacti, iar eu mergeam la magazin, ii dadeam vanzatoarei banii, iar ea imi returna o punga in care era o franzela sau o sticla de lapte. Recunosc, asta nu m-a invatat prea multe despre valoarea banilor. Prima lectie pe care am primit-o despre bani a fost prin clasa a 6-a cand, trimis de parinti intr-o tabara la mare, mi-au dat pentru cele doua saptamani echivalentul a 100 de euro.  In tren spre mare, am ramas fara bani- ori ii pierdusem ori mi-i furase cineva. Nu mai tin minte si nu are nicio importanta acum. Cert e ca ramasesem fara niciun ban. Evident, cand am ajuns in tabara i-am sunat pe parinti ca sa le dau vestea cea proasta si sa ii rog sa imi mai trimita niste bani intrucat nu aveam din ce sa-mi cumpar nici macar un suc. Tata m-a ascultat, mi-a spus ca imi vor trimite jumatate din suma initiala, dar sa tin minte ca banii pe care i-am avut la dispozitie reprezinta o saptamana de munca. Asa incat sa ma pregatesc ca, odata ajuns acasa, sa merg sa ii tin locul tatalui meu la serviciu timp de o saptamana.


Tata era preot. Tinea slujbe in fiecare dimineata, iar la sfarsit de saptamana avea  de oficiat nunti si inmormantari. Nimic nu ma ingrozea mai tare decat sa apar imbracat in preot si sa cant in fata unei multimi de oameni ceva ce habar nu aveam. Cele doua saptamani au fost pentru mine nu un prilej de relaxare, ci unul de chin.  Aveam cosmare cu mine, gresind cantarile preotesti intr-o biserica uriasa, iar cei din bserica huiduindu-ma.  Evident, nu am fost nevoit sa tin slujbe sau sa oficiez casatorii ori inmormantari. Dar pentru mine, a fost o buna lectie. Una care m-a invatat sa masor involuntar banii in ore de munca prestata pentru a-I castiga.
Dar sa revin.

  • Când ar trebui să înceapa lectiile despre bani date copilului?

Copiii pot fi invatati despre bani  incepand de la varsta de 5-6 ani. Din clasa intai sau din clasa a doua ii puteti lasa copilului Dvs pe mana saptamanal o suma modesta de bani- 5 lei sa zicem-, iar anual, de ziua lui, suma poate fi suplimentata cu inca cate 5 lei.
Aceasta suma poate fi crescuta sau scazuta in functie de rezultatele scolare ale copilului sau de diferitele sarcini ce i se dau in cadrul gospodariei.  Copilul va avea astfel sentimentul ca isi “castiga” acei bani  prin munca fizica pe care o face (dusul gunoiului la pubela din curte, stersul prafului in camera lui samd) sau prin cea intelectuala (rezultatele la invatatura). Acest concept va fi foarte important pe toată durata vieții. Acordati-I copilului controlului financiar
Stiu, e tentant sa ii spui copilului pe ce are voie sa isi cheltuie banii si pe ce nu, dar nu stiu daca asta e cea mai buna solutie.  Poate ca ar fi mai bine ca uneori sa le oferiți copiilor o libertate deplina în luarea deciziilor de a cheltui, macar pentru faptul ca vor invata singuri lecții financiare valoroase.  Desigur, beneficiind de mai multa experiență, puteti sa-I ajutati cu sugestii si exemple, dar permiteți-le să ia singuri deciziile finale legate de bani: cum să economisească, să cheltuiască sau cum să-si investească banii.
Unii experți financiari recomandă ca orice om (nu doar copiii) să puna deoparte 10% din venitul lor, să investeasca alte  10% din venituri, iar cu restul de 80% sa traiasca pur si simplu.

  • Nu uita: exemplul copilului tau esti tu!

În cele din urmă, amintiți-vă zicala veche : ”Fa ce zice popa nu ce face popa!”. Adica acelasi comportament financiar ar trebui s ail aveti si Dvs, nu doar sa-l predicate altora. Acest lucru este deosebit de important. Ați putea de asemenea sa-I implicate pe copii în anumite decizii financiare ale familiei, cum ar fi cele legate de împărțirea bugetului pentru vacanța de iarna si de Revelion, urmand ca ei sa va ajute să decideti unde să mergeti în funcție de ceea ce va permite bugetul.
Indiferent ce modul in care procedati, sa nu vă așteptați ca ei (copiii)  să învețe singuri despre gestionarea banilor. Poate că vor invata in timp, dar sigur vor intelege mai usor  ca adulti cum vine treaba cu gestionarea banilor dacă primesc o buna instruire in copilarie.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter