• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cât de mare va fi bugetul de vacanţă?

03 Iul 2017
Bugetul tău

Se apropie perioada tradiţională a concediilor (15 iulie-15 septembrie) astfel încât discuţia despre dimensiunea bugetului de vacanţă este oportună.

Mai întâi, să ne întrebăm care sunt resursele din care constituim acest buget. Am economisit din vreme pentru mult visata lună liberă din an? Sau vom contracta un împrumut de nevoi personale pentru asta? Poate vom apela la cardul de credit sau doar la un împrumut de la cunoscuţi? Să le luăm pe rând.

Cel mai sănătos mod de a constitui bugetul de vacanţă este să o faci eonomisind disciplinat. Vei plăti în acest mod cel mai mic preţ (ceva renunţări în timpul anului, o listă mai scurtă de cumparaturi, etc). Dacă apelezi la prieteni, rişti să pui relaţia în pericol în viitor. Asta pentru că cel care dă bani cu împrumut aşteaptă de multe ori recunoştiinţă veşnică iar cel care îi primeşte ar vrea să nu fie presat în niciun fel când vine vorba de restituirea lor, ba poate n-ar strică să nu-i dea chiar pe toţi înapoi, doar e vorba de o relaţie de prietenie, nu? Exagerez evident dar în mod cert cele două părţi implicate în trazactie vor avea aşteptări diferite şi sentimente diferite. În cazul împrumuturilor de la alte instituţii, orice soluţie vom adopta costurile vor fi piperate. Pe cardul de credit ieşim cel mai scump (dobânzile sar de 25-30%), asta deoarece nu cred că sunt mulţi cei care pot restitui banii în perioada de graţie de 30 de zile, altfel nici n-ar fi aplelat la genul asta de rezolvări. Creditul de nevoi personale are costuri mai modeste (în jur de 15% pe an) dar presupune un anumit disconfort (lună de lună ai rate de achitat) şi te vei gândi de multe ori din acel moment de ce n-ai reuşit să fi la fel de disciplinat economisind singur suma de care aveai nevoie.

Cât de mare e bine să fie bugetul de vacanţă? Cea mai bună raportare o putem face în legătură cu veniturile lunare. N-ar fi sănătos să depăşim borna unui salariu lunar pentru că orice exces se va traduce în privaţiuni ulterioare. Dacă pui de-o parte banii pentru concediu, poţi economisi aproape 10% din venituri lunar fără să se simtă prea tare asta. Ce trece peste acest prag presupune fie o viaţă spartană, fie lungirea perioadei de economisire pentru a strânge respectiva sumă, deci ar trebui să-ţi asumi şi ani fără concedii. Pe credit, costurile aferente (dobânzi, comisioane) cresc odată cu suma, aşa că cu cât te vei împrumută mai mult, cu atât va trebui să strângi ulterior cureaua mai mult astfel încât fericirea estivală va fi contrabalansată de disconfortul ulterior, întins pe mult mai multe luni decât concediul.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter