• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cât de aproape suntem de o nouă criză? Și, mai ales, ce avem de făcut?

09 Noi 2018
Bugetul tău

Toți vorbesc despre o viitoare criză care ar putea veni anul viitor către final sau în 2020. Economiștii spun că va fi una a datoriilor prea mari pe care unele țări le au, datorii care nu pot fi plătite decât prin noi împrumuturi, adică prin noi datorii. De regulă, crizele vin periodic. E ca vremea rea care urmează unei perioade cu soare mult și pe care nu prea ai cum s-o prevezi. Nu cred că viitoarea criză va fi la fel de mare ca cea din 2008, dar e greu de spus de pe acum cât de mare va fi. Cauzele care ar putea aduce vremea rea în economie, înafara datoriilor statelor lumii, sunt multe. UE are probleme interne care se arată mai complicate decât păreau, în SUA dobânzile vor crește, dolarul se va aprecia, ceea ce înseamnă că celelalte valute ar putea să se deprecieze, conflicutl comercial SUA-China ar putea ajunge în faze greu de gestionat...


”Asistăm la o imagine contrastantă a economiei”, a explicat în speech-ul său, Aurelian Dochia, unul dintre cei mai influenți economiști. Pe de o parte, a adăugat acesta, avem statisticile oficiale, care confirmă o lungă perioadă de creștere economică în majoritatea țărilor dezvoltate precum și în marile economii emergente.  Cu toate acestea, precizează Dochia, spațiul public este dominat de semne de neliniște, de nemulțumiri crescânde și revoltă în segmente largi de populație. Salariile au rămas stagnante în pofida creșterii economice, s-au accentuat discrepanțele sociale.

Oameni mult mai deștepți decât noi consideră că ar trebui să ne întoarcem la lucrurile simple și să ne desprindem puțin de tehnologia care ne umple tot timpul. Alții vorbesc despre noua generație care are așteptări prea mari pentru ceea ce poate oferi economia. Dar asta e mai puțin important.

  • Ce ne facem sau cum ne pregătim pentru criză?

1. Dacă poți să-ți plătești din datorii în avans în următorii doi ani, ar fi excelent. Dacă va veni o criză, să te prindă cât mai puțin dator.

2. Economisește cât mai mult, ca să ai bani cash în caz că vin vremuri grele. Cum poți economisi? Simplu: Fă-ți o listă cu toate cheltuielile tale lunare și taiele pe ultimele 5 ca importanță. Faptul că acum îți permiți să-ți cumperi un lucru, nu înseamnă că e nesar să-l cumperi. Vei vedea că nu se întâmplă nicio nenorocire!

3. Oricât de mare ar fi criza, lumea va continua să mănânce și să-și plătească curentul, gazul, utilitățile în general. Investește în acțiuni ale acestor companii. În ultima criză, acțiunile lor nu au suferit prea mult și au acordat dividende (adică bani) bunicele.

4. Încearcă să îți diversifici sursele de venit. 

5. Investește în educația ta. Fă cursuri de specializare, poate chiar de a deprinde o nouă meserie, întrucât cei care vor avea mai puțin de suferit vor fi cei mai bine instruiți.

Tu ai și alte idei? Dacă da, spune-ni-le și nouă, ca să le transmitem tuturor!

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter