• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

Cash sau card, aceasta-i întrebarea....

30 Apr 2019
Bugetul tău

Era într-o sâmbătă pe la ora 16. Abia terminasem masa de prânz și mă așezasem în pat, să mă uit la televizor. Deodată, aud soneria de la ușă sunând într-un mod isteric. M-am dus să văd cine e disperatul: era vecinul de la doi, la cravată și costum, dar transpirat și cu ochii aproape ieșiți din orbite. M-a rugat să-l împrumut cu 2000 de lei pentru câteva zile. Ca să vă faceți o idée, Nicu e un tip care nu duce lipsă de bani- are câteva sute de mii de lei în bancă și părea un om fericit. Azi însă....


Ce se întâmplase? Mergea la o nuntă și în drum spre ceremonia religioasă urma să scoată banii pentru darul de nuntă și ceva mărunțiș pentru țigări și bani de buzunar. La bancomat însă, surpriză: banca nu putea să îi elibereze bani întrucât sistemul picase. Nici la bancomatele altor bănci cardul lui nu funcționa. Fără bani la nuntă nu putea omul merge. Așa că a apelat disperat la mine. Firește că l-am ajutat. Atunci mi-am pus problema dacă e mai bine cu sau fără bani cash.

Economiști foarte influenți sunt în favoarea eliminării numerarului, a banilor gheață sau cash. Ei aduc în favoarea lor argumentul că fără bani cash, piața neagră a drogurilor, prostituției șamd vor dispărea. Un alt argument este dezvoltarea uriașă a tehnologiei care face banii gheață aproape inutile, spune și economistul german Peter Bofinger în revista germană Der Spiegel. Bofinger este unul dintre principalii economiști care susțin abolirea banilor în numerar. "Cu posibilitățile pe care le oferă azi tehnologia, monedele și bancnotele au devenit anacronice", spune el. Econimistul german solicită guvernului țării sale să promoveze eliminarea numerarului la nivel internațional. "Aceasta ar fi cu siguranță o temă bună pentru agenda summitului G7", spune el.

Fostul economist-șef al FMI, Kenneth Rogoff, a vorbit în Handelsblatt în favoarea acestei aboliri a banilor gheață.  Există și considerente de politică monetară, spune acesta. "Dacă sunt mulți deținători de numerar, bani care nu se regăsesc în sistemul bancar, băncii naționale îi va fi greu să reducă ratele, chiar dacă acest lucru ar fi necesar, spune el.

Țările nordice folosesc banii electronic (cardurile) în 99% dintre cumpărături. Dar, alte țări la fel de dezvoltate, preferă banii în numerar. E cazul Germaniei sau a Japoniei, despre care nu poți să spui că nu e o țară în avangarda bătăliei pentru tehnologie.

Care sunt avantajele utilizării banilor lichizi?

 • Nu riști să rămâi în pană atunci când Internet bankingul băncii tale cade, sau rețeaua de ATMuri e nefuncțională. Din păcate, în România se întâmplă destul de des .
 • Te bucuri de  ușurința transformării numerarului în mici cumpărături, mai ales în zone rurale, unde plata cu cardul e imposibilă. Gândeștete că ești într-o vacanță într-un sat de munte din Apuseni, unde nu au instalate nici POS-uri nici ATM-uri. Nu ai avea cu ce sa-ți cumperi nicio cafea fără bani gheață.
 • Efectul de avuție. E un sentiment de siguranță atunci când îți pipăi buzunarul și simți teancul de bani de acolo. Cardul nu oferă acest sentiment pentru foarte mulți dintre români
 • Evitarea unor cheltuieli ridicate ale băncilor cu implementarea unor infrastructuri de comunicație ce nu se justifica încă. Băncile investesc milioane de euro în mecanismele de plată cu cardul, iar banii sunt recuperați de la clienți. În lipsa acestor investiții costisitoare, serviciile bancare ar fi mai ieftine.
 • Nu în ultimul rând, e vorba și de conservatorismul unor categorii de populație și obișnuința existenței banilor acasă și în buzunare.

La capitolul dezavantaje ale cash-ului, menționăm:

-Evitarea atacării de către hoți, care degeaba ți-ar fura ”plasticul” dacă nu ar avea codul PIN al cardului

-Imposibilitatea de a face cumpărături pe Internet. Acolo, tranzacțiile se fac cu cardul, nu cu bani gheață.

- Posibilitatea de a transfera pe loc o sumă de bani către un prieten care locuiește la mii de kilometri distanță, prin Internet banking

Dar sunt și alte dezavantaje. Una peste alta, voi ce prefeați: banii cash sau prin card bancar?

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter