• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Calculul simplu care îți arată de ce nu e cazul să te sperii de curs și să schimbi tot ce ai în euro

18 Ian 2019
Bugetul tău

După ce Guvernul a anunțat celebra „taxă pe lăcomie” ce urmează să se aplice băncilor, leul a început să se cam clatine în raport cu euro, iar oamenii să își pună nenumărate întrebări.

Într-o țară în care până acum doar 12-13  ani inflația era încă cu două cifre iar euro avea perioade în care se devaloriza și cu 10% în doar câteva luni, temerile oamenilor sunt absolut justificate.

E drept, că și noi, presa, exagerăm atunci când titrăm cu litere mari “ CEL MAI SCUMP EURO DIN ISTORIE”. Nu e o minciună, dar e doar o jumătate de adevăr. E adevărat că, în apropiere de 4,7 lei pentru un euro, cursul este cel mai slab din istorie. Dar la fel de adevărat este că devalorizările zilnice ale monedei naționale au fost și de 0,001%, fapt care nu este neapărat de natură să ne îngrijoreze.

Dar să vedem, în primul rând, de ce se devalorizează leul. Cel mai probabil din cauza adâncirii deficitului extern( diferența dintre valuta care intră și iese din țară crește, adică deficitul balanței de plăți a contului curent este din ce în ce mai mare), dar a și a deciziei Guvernului de a forța micșorarea dobânzilor prin introducerea unei taxe suplimentare în caz că ROBOR (dobânda la care se împrumută băncile între ele) sare de 2%.

Simplu spus, avem un cocktail periculos pentru curs. Pe de o parte rămân mai puțini euro în țară (se vede din deficit) și pe de altă parte leul devine mai puțin valoros (dobânda fiind, defapt, prețul monedei naționale). Adică vom avea mai puțini euro și mai mulți lei. De aici înainte, logica funcționează ca în orice altă piață, adică dacă oferta este mai mare decât cererea, deci scade prețul. Deci cumperi mai puțini euro cu mai mulți lei.

Cam asta se întâmplă, simplu spus. Dar e cazul să schimbi tot ce ai în euro, cum făceau românii pe la finalul anilor ’90 cu dolarul? Păi să apelăm la cifrele oficiale pentru un răspuns.

În ianuarie 2018, ne spune Banca Națională a României, un euro a fost cotat, pe medie, la 4,6555 lei. Cât e acum, după un an? Astăzi e la 4,6975 și probabil că BNR va apăra cât poate pragul de 4,7 lei, deci și dacă va sări peste această valoare nu va sări cu mult.

Avem, așadar, o devalorizare de sub 1%, cam 0,9%, într-un an. Sigur, pentru dealerii mari, poate că ar fi fost oportunitate acești 1%, dar pentru tine, omul de pe stradă, sigur nu este.

De ce? Pentru că tu cumperi și vinzi euro la casa de schimb, iar casa de schimb are marja ei, adică vinde semnificativ mai scump decât cumpără, că altfel ar da faliment.

Concret, dacă vrei să vinzi euro acum, o să iei 4,7 lei, dar dacă vrei să îl cumperi o să dai cam 4,77 lei. Adică o diferență de 1,4%.

Gândește-te că luai acum un an euro, cu aproximativ 4,72 lei(cursul oficial +1,4%) și îl vindeai astăzi. Cu 4,7 lei, că așa îți dă casa de schimb. Nu sună deloc bine, nu?

Așadar, cumpără euro atât cât îți trebuie, mai ales dacă ai rate în euro este clar un avantaj. Dar nu e cazul să te arunci cu tot ce ai, pentru speculații pe care nu le stăpânești.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter