• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Bugetul personal pentru 2020. Cum să fii un bun şef de guvern pentru buzunarele tale

29 Noi 2019
Bugetul tău

E momentul acela din an în care ne gândim ce să facem pentru ca la anul să avem mai mulţi bani. Dar foarte important e cum să gestionăm finanţele personale într-un mod cât mai eficient. Pentru că e foarte posibil ca şi în cazul în care vom câştiga mai mulţi bani asta să nu se simtă dacă vom cheltui mai mult.

Prioritatea numărul 1: să cheltuim mai puţin decât câştigăm. Evaluarea costurilor fixe: facturi şi alte cheltuieli pe care le ai în fiecare lună. Utilităţile, mâncarea, carburanţii (în cazul în care aveţi un autoturism), chiria, ratele, abonamentul pentru transportul în comun sunt cheltuieli pe care le aveţi în fiecare lună. Puneţi-le pe hârtie şi vedeţi ce sumă trebuie să daţi lunar. Identifică acele cheltuieli la care poti renunta si taie din ele în fiecare luna.

Fie ca ieşi prea des în oraş pentru o masa, cafea, bere sau club, trebuie să te gândesti de câte ori pe luna poţi renunţa la acest obicei. De exemplu, dacă ieşi de patru ori pe lună să manânci în oras sau ai prea multe vizite la Starbucks, încearca sa iesi, pentru început doar de trei ori si sa mai tai din vizitele la cârciuma sau cafenea. La sfârsitul lunii îţi vei da seama ca ai economisit sume considerabile.

Fondul de rezervă/urgenţă - Pune bani de-o parte. Oricât de putini ar fi. Încearca în fiecare luna, începând cu sume mici, chiar din ziua de salariu. Cel mai bun moment pentru a economisi o suma de bani este chiar în ziua în care ai luat banii. Chiar daca este vorba despre o suma mica. Daca vei astepta câteva zile sau o saptamâna, vei avea mai putini bani si cu siguranta vei lasa pe luna urmatoare sau cine stie când. În cazul în care apar situaţii neprevăzute vei fi pregătit.

Mini-puşculiţele pentru vacanţe, sărbătorile de Paşte, 1 Mai, Crăciun, Revelion, aniversări şi Black Friday. În cultura americană, sfârşitul anului vine cu acest obicei. Se dă startul economisirii pentru genul acesta de cheltuieli. Recapitularea şi cum să înveţi din greşeli. Fă un bilanţ al cheltuielilor inutile sau ineficiente pe care le-ai făcut în 2019 şi încearcă să nu repeţi greşelile în 2020. Poate ţi-ai cumpărat ceva ce nu-ţi trebuia şi ai regretat sau poate ai cheltuit prea mulţi bani pe lucruri pe care acum le vezi altfel. Încercaţi să economisiţi energie, fie că este vorba despre electronice şi electrocasnice mai eficiente din punct de vedere energetic sau că vă formaţi nişte obiceiuri prin care veţi economisi sute de lei, fără a renunţa la confortul din casă.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter