• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Bugetul familiei pe înțelesul copiilor

10 Oct 2013
Bugetul tău

Furnica: N-ar fi rău să înveți de mic câte ceva despre bani, poate chiar din grădiniță... ce zici, Cri-Cri?

Greierele: Ha-ha... și eu mă rugam în copilărie de ai mei să-mi aloce o treime din veniturile familiei să învăț din greșeli cum se administrează banii, dar nu m-au ascultat niciodată... cică “tu ai buget pentru cofetărie separat”.

Copiii pot deprinde de mici noțiunile elementare despre bani și planificare mai ales că observă repede utilitatea banilor și cum se folosesc. Ideea este de a-i face conștienți de valoarea lucrurilor, de a-i învața să-și gestioneze mai bine emoțiile legate de bani-frustrare (când cheltuiesc tot și nu își mai pot permite nimic), satisfacție (când fac achiziiții după ce au pus bani de-o parte), responsabilitatea alegerilor proprii (când trebuie să opteze între mai multe cheltuieli făcând o ierarhie a utilității acestora).

Tema a fost abordată de Emmanuelle Daviet și Marc Levy-Davila într-o carte despre filosofia banilor, “Tu și banii”, apărută în anii 2000 în Franța. Autorii recomandă părinților să le spună câte ceva micuților despre bugetul familiei, cheltuielile curente ale casei, ipoteci, asigurări și impozite, vacanțe și așa mai departe. Fără să fie plictisiți, va trebui să li se dea sentimentul că li se fac confidențe, că sunt considerați persoane responsabile, apte să ajute în deciziile care trebuie luate de familie. Educația financiară va preveni în acest fel tot soiul de crize de personalitate prin hipermarketuri și îi va învăța pe copii că părinții nu sunt mereu vaci de muls.

Copiii au tot mai des propriile lor bugete, din banii alocați de părinți. Iată principalele greșeli ale părinților în legătură cu banii de buzunar:

  • Se decide în locul copilului ce poate cumpăra și ce nu cu banii de buzunar pe care i-a primit. Copilul va simți că este doar un mod inteligent de i se lua înapoi indirect tot ce a primit și va fi frustrat.
  • Se încurajează “șantajul” și primele “de obiectiv” în bani. Nu se recomandă recompensarea copilului cu bani de buzunar pentru rezultate școlare bune, se va transforma în vânător de note. Se pot acorda însă mici bonusuri pentru rezultate bune, separate de sumele oferite periodic ca bani de buzunar. Similar se poate întâmpla și în cazul activităților menajere care i-ar reveni în mod normal, precum aranjatul camerei, așezarea mesei etc. Dacă primește bani pentru acest lucru le va face ulterior doar stimulat financiar. Poate primi mici recompense pentru activitățile din casă sau exterior (spălarea mașinii, tunderea gazonului, mici cumpărături), dar fără regularitate și nu în loc de banii de buzunar.
  • Părinții oferă prea des exemple proaste de cheltuieli iresponsabile, investiții neinspirate, atentate la cardul de credit, iar copii rețin acest tip de comportament și riscă să-l reproducă în viața de adult.

 

Ghid de utilizare a pușculiței

Când se pot oferi primii bani copiilor? Cei doi autori recomandă plasarea banilor în pușculița copiilor în momentul în care aceștia încep să numere (vor avea un motiv suplimentar să... exerseze cu monede și bancnote mici). Sumele pot varia de la caz la caz, dar este de preferat ca acestea să aibă o valoare fixă o perioadă, pentru a-i obișnui pe copii cu ideea încadrării într-un anumit buget. De exemplu, pentru un copil de 6 ani o sumă fixă oferită lunar i-ar solicita prea mult capacitățile reduse de planificare, e mai bine să primească săptămânal un sfert din aceasta. De la 9-10 ani în sus se poate da o sumă fixă în fiecare lună. La adolescență, e bine să se stabilească cheltuielile care îi revin copilului și cele care aparțin părinților. De exemplu, cine plătește factura telefonului mobil, părintele sau copilul? În acest fel, în studenție, când apar primele venituri din burse sau mici joburi part-time, tinerii ar trebui să aibă deja deprinderea gestionarii unui buget redus. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter