• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Buget de pensionare. O perspectivă asupra economisirii

10 Oct 2013
Bugetul tău

Furnica: Câți bani să pun de-o parte ca să am la bătrânețe un supliment? Ce zici, Cri-Cri?

Greierele: Eu zic să economisești ca de obicei, plus 10% pentru nevoi neprevăzute - adică ajutarea amicilor cu probleme, donații pentru artiștii bătrâni și săraci iarna… de ce te uiți urât la mine???

Să presupunem că banii economisiți în bancă primesc o dobândă egală cu inflația astfel încât puterea lor de cumpărare se conservă (în practică, vor fi ani în care dobânzile vor fi peste inflație - se spune atunci că se câștigă în termeni “reali” și ani în care dobânzile nu vor acoperi inflația). În acest caz, o sumă economisită azi va avea aceeași putere de cumpărare în momentul pensionării deponentului dacă primește în tot acest interval contribuția dobânzilor la termen. Mai exact, o sumă de 100 de lei pusă în bancă azi va avea aceeași putere de cumpărare în prima lună de după pensionarea deponentului deși ar putea însemna atunci 200 lei sau mai mult, prin capitalizarea dobânzilor.

Pe acest raționament, cunoscând faptul că în medie un pensionar se bucură de pensie cam 15 ani (speranța de viață pentru bătrânii de 65 de ani este de 14 ani pentru bărbați și 17 ani pentru femei), cine economisește timp de 30 de ani o sumă de X lei (100, 200, 400 lei lunar) pentru completarea veniturilor din pensie, se va bucura timp de 15 ani de o sumă egală cu puterea de cumpărare a 2X din prezent (200, 400, 800 lei lunar).

Cine începe deci să economisească disciplinat la 35 de ani va avea la dispoziție lunar după pensie o sumă cu valoare de cumpărare dublă decât cea pe care o pune acum de-o parte (va cheltui timp de 15 ani ce a economisit în 30 de ani); similar, cine strânge abia de la 50 de ani, va avea suplimentar la pensie doar cât pune lunar de-o parte în timpul perioadei active rămase.

Cât de mare ar trebui a fie suma “de completare” pentru o bătrânețe liniștită? Nu e ușor de spus, depinde și de pretențiile fiecăruia, n-ar strica însă să aveți puși de-o parte bani care să vă asigure lunar măcar jumătate din valoarea pensiei medii (aproximativ 800 de lei la nivelul lunii septembrie - aveți însă în vedere că media e trasă în jos de pensiile mici din mediul rural, astfel încât ar trebui să luăm în calcul o valoare de cel puțin 1.000 de lei pentru mediul urban) care ar trebui să fie de ajuns pentru cel puțin 15 ani. Cu alte cuvinte, va trebui să economisiți cel puțin echivalentul (ajustat periodic cu inflația) a 250 de lei timp de 30 de ani pentru a atinge acest obiectiv dacă sunteți în mediul urban, fie 500 de lei pe lună timp de 15 ani ori echivalentul a 1.000 lei lunar în ultimii 7,5 ani activi.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter