• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

Buget de cuplu

10 Sep 2013
Bugetul tău
 
Furni, nu vrei să fim un cuplu iarna asta? Tu monitorizezi foarte bine veniturile tale și le pui apoi la comun, eu număr foarte atent pe ce mi se duc banii și vin și eu cu cheltuielile mele la bugetul cuplului... N-ar fi grozav?

Bugetul cuplului are aceeași rețetă ca în cazul bugetului "single" (monitorizați atent cheltuielile și veniturile și vă fixați obiective pentru a crește sumele economisite sau pentru a reduce cheltuielile inutile), dar include un element suplimentar, anume negocierea.

Filosofia de consum sau economsire poate diferi radical între cei doi parteneri. Cum procedați dacă unul este prin excelență “greiere”, orientat spre consum iar celălalt o “furnică”, pusă pe economisire? Până la urmă negocierea pentru găsirea unei căi de mijloc este singura în măsură să rezolve disputa. Fiecare dintre cei doi parteneri își poate păstra un mini-buget propriu, constituit dintr-o parte a veniturilor pe care le obține, pe care să îl aloce pasiunilor proprii. Va exista apoi un buget de familie în care să intre grosul veniturilor celor doi parteneri și din care să se facă cheltuielile esențiale stabilite de comun acord (întreținere, alimente, rate la împrumuturi, concedii etc.). În acest fel, nimeni nu va fi frustrat dacă partenerul are propria agendă de consum, cât timp există obiective și cheltuieli comune.

Apoi, bugetul de cuplu reflectă, de cele mai multe ori, obligațiile suplimentare care se asumă în această postură. Un credit ipotecar, cheltuielile pentru educația copiilor, primele plătite pentru asigurările de viață și sănătate, poate pensii private etc., se asumă într-o măsură mai mare când există responsabilitățile unei familii. Monitorizarea atentă a cheltuielilor este, deci, esențială pentru a nu ajunge să consumăm mai mult decât câștigăm în contextul asumării mai multor plăți regulate. Ce se întâmplă dacă, totuși, cheltuielile sar peste cal?

 • Identificați sursa depășirilor de buget din ultima vreme. Este conjucturală sau permanentă?
  Dacă se explică printr-o reducere temporară a veniturilor sau o creștere accidentală a cheltuielilor (neacordarea unor bonusuri și prime, existența unui concediu medical și cheltuielile aferente cu medicația ori spitalizarea etc.), lucrurile nu sunt grave; dacă scăderea veniturilor riscă să se permanentizeze, e nevoie de o modificare radicală a obiceiurilor de consum.
 • Încercați să redimensionați “ieșirile”.
  Ce cheltuieli care nu sunt absolut necesare ar putea fi eliminate sau diminuate? În paranteză fie spus, o familie compusă din doi fumători care se încadrează în sumele medii cheltuite în acest scop în România scoate din buzunar lunar contravaloarea ratei pentru un credit ipotecar la o garsonieră medie prin programul Prima Casa (aproximativ 600-700 de lei) sau leasing-ului pentru o mașină onorabilă. Revedeți piramida lui Maslow schițată în articolul "Buget single". Câte din cheltuielile angajate vizează recunoașterea unui statut în cadrul grupului și investițiile în propria imagine?
 • Se pot găsi surse alternative de venit?
  Foarte mulți se grăbesc să răspundă aici “Nu”. Știm, e greu să găsești un loc de muncă azi (dovada că sunt doar 4,5 milioane de salariați în economie), mai ales unul cu jumătate de normă. Există, însă, categorii de joburi care nu depășesc mai ușor acest obstacol. Un medic poate colabora cu mai multe policlinici private, un contabil se poate ocupa de mai multe firme, o menajeră poate găsi încă o locuință de care să aibă grijă și așa mai departe. Închirierea unei proprietăți neutilizate (casa moștenită de la bunici, un spațiu comercial într-o curte etc.), o rețea de vânzări directe aflată la început de drum, serviciile de baby-sitting sunt soluții posibile pentru o parte dintre noi.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter