• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Banii pot cumpăra fericirea, dar nu e așa cum îți închipui tu

02 Mar 2019
Bugetul tău

Foarte multă lume leagă fericirea de câți bani are. Banii pot cumpăra fericirea, dar depinde ce înțelege fiecare prin a fi fericit. Poate dacă i-ai cheltui diferit, s-ar putea să funcționeze puțin mai bine. Înainte să vă spun cum să cheltuiți pentru a fi mai fericiţi, să ne gândim la modurile în care cheltuim de obicei care nu ne fac mai fericiţi. Am făcut un experiment simplu. Ați citit prin presă despre românii care au câștigat milioane de euro la loterie. Celor mai mulți, asta le-a distrus viața. Atunci când cineva câştigă la loterie, în primul rând, cheltuie toţi banii şi fac datorii, în al doilea rând, toţi prietenii şi toate cunoștințele îi caută să le ceară bani. Le distruge relaţiile sociale, de fapt. Aşa că au mai multe datorii şi mai puțini prietenii decât înainte să câştige la loterie. Adesea banii ne fac să ne simţim foarte egoişti şi facem lucruri doar pentru noi înşine. Poate motivul pentru care banii nu ne fac fericiţi e că îi cheltuim pe lucrurile greșite, adică îi cheltuim mereu pentru noi înşine. Ne-am gândit ce s-ar întâmpla dacă i-am face pe oameni să cheltuie mai mult pentru alţii. Un economist a făcut un experiment.


Într-o dimineaţă în Vancouver s-a dus în campus la Universitatea British Columbia și a abordat lumea: „Vrei să participi la un experiment?” Au răspuns: „Da.” I-a întrebat cât de fericiţi erau şi le-a dat un plic. Într-unul din plicuri scria: „Până la ora 17 azi, cheltuie banii aceştia pentru tine.”  Alţii au primit un bilet care spunea: „Până la ora 17 azi, cheltuie aceşti bani pentru altcineva." În interiorul plicului erau bani. Seara, economistul i-a chemat și i-a întrebat: „Pe ce ai cheltuit banii şi cât de fericit te simţi acum?” Pe ce i-au cheltuit? Fiind studenţi, majoritatea lucrurilor cumpărate pentru ei înşişi au fost cercei sau farduri. O femeie a cumpărat un animal de pluș pentru nepoata ei. Unii au dat bani oamenilor fără adăpost. 

Ce am descoperit la sfârşitul zilei? Cei care au cheltuit bani pentru alţii erau mai fericiţi, cei care i-au cheltuit pentru ei nu s-a întâmplat nimic. Nu i-a făcut mai puţin fericiţi, nu i-a ajutat cu nimic. Şi celălalt lucru observat e că suma de bani nu contează foarte mult. Oamenii au crezut că $20 e mult mai bine decât $5. De fapt nu contează câţi bani cheltuieşti. Ce contează cu adevărat e să-i cheltuieşti pentru altcineva şi nu pentru tine. Vedem asta mereu când dăm bani oamenilor să-i cheltuiască pentru alţii, nu pentru ei.

Am vrut să continuăm, să mergem în fiecare țară să vedem ce relaţie există între bani şi fericire. În aproape fiecare ţară din lume unde avem aceste date, oamenii care donează bani pentru caritate sunt mai fericiţi decât cei ce nu donează.

Indiferent de domeniu, că e vorba de viaţa personală, de serviciu, de sporturile de sală, vedem că dacă cheltuim pentru alţii se dovedeşte mai benefic pentru tine decât cheltuind pentru tine însuți. Dacă crezi că banii nu pot cumpăra fericirea, înseamnă că nu-i cheltui cum trebuie. Nu înseamnă că ar trebui să cumperi un produs în locul altuia, şi astfel vei deveni mai fericit. De fapt, ar trebui să nu te mai gândeşti la ce produs să cumperi pentru tine ci să încerci să oferi ceva altora. Inspirat de aici.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter