• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

Aveți datorii? Iată 5 sfaturi esențiale

04 Iul 2019
Bugetul tău

Toți facem la un moment în viață datorii. Că ne împrumutăm 100 de lei până la salariu de la prieteni sau rude, ori că luăm un credit, datoria tot datorie rămâne. Important e să scăpăm de ea, iar asta nu e întotdeauna cel mai ușor lucru. De aceea m-am găndit să vă propun 5 sfaturi utile.


 • 1. Reflectați asupra modului în care ați ajuns în datorii

Sfatul tradițional vă spune să nu vă țineți cont de trecut, dar în acest caz, poate că ar fi util. Poate că anumite obiceiuri sau circumstanțe specifice v-au băgat în datorii, așa că ar fi bine să le evitați pe viitor. Luați-vă puțin timp și gândiți-vă cum ați ajuns să aveți datorii. Scrieți trei până la cinci factori pe care credeți că au contribuit la datoriile pe care le aveți. Ați fi putut proceda altfel în trecut? Adesea, oamenii duc la datorii, deoarece au fost suprasolicitați și au luat decizii la întâmplare. Este foarte ușor să intrați în datorii. Băncile se înghesuie să vă îndatoreze. Toți vor să vă vândă câte ceva. Dar e nevoie să accepți toate ofertele? Gândește-te la cum ai ajuns să datorezi bani . Dar asta nu trebuie să te facă să te simți rău pentru că ai datorii. Trebuie doar să recunoști factorii care te-au făcut să ajungi dator și să elimini cauzele.

 

 • 2. Schimbați-va obiceiurile de a cheltui

Timp de o lună notează-ți unde ți se duce fiecare leu. Vezi apoi cât la sută din banii tăi merg pe mâncare, țigări, haine etc. Vezi dacă ai loc de a tăia câte puțin din vreun capitol de cheltuieli.

 • 3. Calculați-vă totalul datoriilor

Faceți o listă a tuturor datoriilor pe care le aveți. , a sumei pe care o datorați, a ratei dobânzii și a plății minime. Utilizați declarațiile recente de facturare, cecuri anulate sau situații bancare și raportul dvs. de credit pentru a obține o listă completă a tuturor celor pe care îi datorați și a sumei pe care o datorați.

 • 4. Decideți cât de mult puteți plăti

După ce ați făcut un calcul cu privire la tăierile de cheltuieli, propuneți-vă să puneți deoparte o sumă lunară, cât de mică. Acea sumă folosiți-o la rambursarea datoriilor.  În timp, propuneți-vă ca lunar să vă creșteți economiile cu 10 lei, pe care să-i direcționați tot către plata datoriilor. Plătiți suplimentar ori de câte ori puteți. Cu cât mai mulți bani îi puteți aloca datoriei, cu atât mai bine.

 • 5. În niciun caz nu vă înglodați în și mai multe datorii

Nu folosiți cardurile de credit sau alte împrumuturi dacă doriți să ieșiți din datorii. Este ca și cum ai face doi pași înainte și trei pași înapoi. Re-citește de la început acest articol, dacă îți vine să faci așa ceva.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter