• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Atenţie la suprataxa de roaming

19 Iul 2017
Bugetul tău

Nu toţi operatorii oferă „roam like at home” din 15 iunie. Traficul de date mobile, în special, poate fi piperat dacă nu suntem în reţeaua potrivită.

Minutele, SMS-urile şi datele consumate în roaming în interiorul Uniunii Europene şi ţărilor din Spaţiul Economic European se vor scădea din resursele naţionale incluse începând cu data de 15 iunie urmând ca după epuizarea acestora, consumul să fie taxat la fel ca în România, în afara propriei reţele, anunţa recent Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). O veste extraordinară pentru cei păţiţi anii trecuţi, când facturile se încărcau considerabil în urmă unor convorbiri în roaming sau traficului de date efectuat în afara ţării.Mai ales că pentru a beneficia de noile reglementări la nivel european nu e necesară o vizită suplimentară pe la furnizorii de servicii telecom. Ei bine, „oferta” include şi o steluţă.

Dacă anumiţi operatori nu vor putea suporta din preţul abonamentelor costurile cu roamingul clienţilor, vor primi o păsuire din partea autorităţilor naţionale de reglementare, putând percepe temporar tarife mai mari. Este cazul RCS&RDS (Digi Mobil) care a obţinut permisiunea ANCOM pentru tarife mai mari iar la traficul de date acestea nu sunt deloc de neglijat. Astfel, în următorii 2 ani la Digi datele mobile pentru roaming vor costa 0,00637 euro / MB până la 31 decembrie 2017 şi 0,0049 euro / MB între 1 ianuarie 2018 şi 30 iunie 2018. La apeluri se percepe 0,031 euro / minut pentru apel efectuat şi 0,0108 euro / minut pentru un apel primit în orice ţară din SEE. Iar la SMS-uri trimis avem 0,01euro/SMS, mesajul  primit fiind gratuit (la toate aceste tarife se adaugă TVA). Astfel, pentru 100 de minute plătiţi 3.1 euro în plus, pentru 1 GB internet pe mobil circa 6,37 euro şi pentru 100 de SMS-uri aproximativ 1 euro. Nu sunt sume mari pentru convorbiri dar pot fi ceva costuri suplimentare pentru amatorii de trafic de date. Asta în condiţiile în care la cele mai ieftine abonamente Orange şi Vodafone (Me 9 şi RED11) avem câte 1 GB de date în roaming (de fapt 1 GB date pentru traficul naţional care poate fi utilizat fără costuri suplimentare şi în afara ţării).

De ce majorează doar Digi costurile cu roamingul? Din cauza tarifelor mici la abonamente: cel mai scump e doar 5 euro şi include un trafic de până la 50 GB de date la nivel naţional plus convorbiri nelimitate. Dacă aceleaşi coodonate erau păstrate şi la traficul în roaming probabil că operatorul nu îşi mai recupera costurile. Alternativă ar fi fost încheierea unor acte adiţionale cu toţi clienţii care aveau abonamente de telefonie mobilă active iar asta nu prea era fezabil. Ceilalţi operatori au putut păstra neschimbate condiţiile contractuale şi pentru roaming deoarece oricum oferea un volum mai mic de trafic de date inclus în preţul abonamentului, la preţuri mai mari decât RCS&RDS.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter