• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Adio, România! Dobar den, Bulgaria! Diferențele de preț, pe litoral și nu numai, au ajuns iar la nivelul anilor 2000-2004. Uite un calcul concret

21 Iul 2020
Bugetul tău

Am fost obișnuiți ca o vacanță în Bulgaria, pe litoral sau la schi, să fie maai ieftină decât una din România. Aici nu e nicio surpriză. Cu toate acestea,  criza COVID și lunile pierdute de hotelierii români din cauza izolării, împreună cu atât de originala interpretare românească  a economiei de piață( nu scad prețurile când cererea scade ci , dimpotrivă, le cresc cât pot, ca să recuperez) vin cu date de-a dreptul șocante într-o comparație între cele două țări. Nu vom intra în amănunte privind calitatea serviciilor, deoarece nu vrem nici să fim acuzați că suntem agenți străini și nici că nu respectăm gusturile oamenilor, deci vom pleca de la premisa că, în medie, serviciile sunt la același nivel. Calculele noastre arată că am revenit la diferențele de preț din anii 2000-2004, prima perioadă când românii au început să dea buzna pe litoralul vecin. Dacă în ultimii ani diferențele se mai atenuaseră, nu atât pentru că am redus noi prețurile ci mai ales pentru că ei le crescuseră mai mult decât noi, anul acesta a schimbat iar paradigma. Vorbim, pe anumite categorii de produse și servicii, de prețuri duble în România. Deja a redevenit o "afacere" nu doar vacanța în sine ci și să te întorci de acolo cu plinul de combustibil făcut și cu mai multe pachete de țigări (legea îți permite să intri în țară cu maximum 40 de pachete), căci și aici diferențele de preț sunt majore, în condițiile în care accizele sunt mult mai mici la sud de Dunăre. Iată, mai jos, o listă verificată la fața locului. Stațiunea din Bulgaria este Balcic, la 60 de km de Vama Veche. Stațiunea din România este una din Sudul Litoralului (Venus, Jupiter, Costinesti, Saturn), pentru că dacă am lua Mamaia, diferențele ar fi cu mult mai mari. Comparația este pentru hoteluri de 3-4 stele.  

 

- Cazare Bulgaria- 35-40 de euro pe noapte (aproximativ 160-200 de lei), Cazare România - 300-400 de lei. In Bulgaria micul dejun este inclus peste tot, in Romania sunt sanse mari să fie nevoie de un supliment de pret. 

- Masa Bulgaria doi adulti plus un copil (salate, trei feluri  principale, bauturi)- 50-70 leva ( 125-170 lei). Masa Romania- 200-300 lei.

- Bere draft pe plaja, Bulgaria- 3 leva( 7 lei). Romania- 9-12 lei

- Cocktail pe plaja, Bulgaria- 6-8 leva (14- 19 lei). Romania 25-30 lei.

- Plin rezervor 45 de litri benzina Bulgaria- 165 de lei. Romania- 220 de lei

- Pachet tigari  Bulgaria- 14-25 de lei. Romania- 20-40 de lei. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter