• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

5 sfaturi pentru a sta relaxat dacă vine vreo criză...

02 Aug 2019
Bugetul tău

Viața e imprevizibilă, nu știi ce îți va aduce ziua de mâine. Crizele sunt ceva natural, dar ideea e să fii pregătit pentru ele, atunci când apar. Iar dacă ești pregătit, vei suporta mult mai ușor dificultățile care altora li se vor părea de ne-trecut. Iată câteva sfaturi pentru asta:


 • 1. Stai pe cash. Pregătește-te să dispui de bani gheață.

Ține-ți o parte din bani cash, la saltea, o altă parte în depozite bancare sau în titluri de stat ușor de vândut. Nu-ți cumpăra mașini pe care în criză ajuni să le vinzi cu o treime din cât ai putea obține în vremuri normale. Ideea e să faci rost de bani la nevoie cât mai rapid, fără să ai pierderi financiare.

Nu investiți în acțiuni sau nu faceți alte investiții cu risc mai mare, până nu aveți cash cât să rezistați o perioadă de 6-8 luni. Dacă cheltuielile voastre lunare sunt de 1000 de lei, atunci asigurați-vă că ați pus departe 6-8.000 de lei. Cu ce vă rămâne, puteți investi. Atenție, dacă aveți de achitat și rate la bancă. Caz în care cei 8.000 de lei să fie pe lângă ratele obligatorii.

 • 2. Faceți-vă un buget

Dacă nu știți exact câți bani vă intră și câți vă ies lună de lună, luați-vă un caiet și treceți pe foaia din stânga veniturile iar în dreapta cheltuielile. La cheltuieli vedeți dacă nu mai e cumva loc să tăiați. De regulă este....

 • 3. Pregătiți-vă pentru a minimiza cheltuielile lunare.

Chiar dacă nu trebuie să o faceți începând de azi, gândiți-vă să eliminați orice cheltuială care nu e strict necesară. De pildă: vă ia banca un comision de administrare? Căutați una la care acest comision e zero. Plătești 40 de lei pe lună pentru un telefon fix pe care nu îl folosești niciodată? Vezi cum ai utea renunța a el sau cum poți obține unul mai ieftin. Obișnuiești să lași aerul condiționat pornit sau lumina aprinsă când pleci de acasă? Ia măsuri! Cumperi prea multă mâncare pe care uneori ești nevoit să o arunci? Fii mai atent când mai treci pe la supermarket!

 • 4. Plătește-ți datoriile.

N-ai vrea să te prindă o criză cu datorii la bancă și fără nicio rezervă de bani. Poate că vei supraviețui, dar nicio bancă nu te va mai sprijini dacă vei avea un istoric de plată prost. Ai mare grijă cu asta, mai ales dacă ai de gând în viitor să te împrumuți pentru casă/mașină etc.

 • 5. Caută modalități de a câștiga bani în plus.

Fiecare are ceva ce poate face pentru a câștiga bani în plus, fie că este vorba de vânzarea de bunuri pe care nu le mai folosești, freelancing sau chiar obținerea unui al doilea loc de muncă part time. Banii câștigați din aceste activități pot părea nesemnificativi în comparație cu ceea ce câștigați la locul de muncă principal, dar chiar și sume mici de bani adunate în timp devin importante.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter