• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Vrei să îți refinanțezi creditul. Mai bine să te gândești de două ori. Vremea refinanțărilor "glorioase" a cam trecut. Uite cel puțin trei motive pentru care mai bine stai în banca ta

27 Aug 2020
Banii tăi

A fost o perioadă, până pe la finele lui 2018, când refinanțarea creditului părea o foarte bună afacere. În primul rând dobânzile scădeau, ceea ce făcea ca noul credit să fie mai ieftin decât cel vechi. Dacă era vorba de credite luate înainte de 2014, diferențele erau chiar uriașe. În al doilea rând, veniturile creșteau, ceea ce permitea oamenilor să fie siguri că își vor putea plăti noua rată și să ia un supliment de credit. Nu în ultimul rând, concurența dintre bănci era mare pe acest segment, considerat de clienți eligibili, deci aveai de unde alege.

Între timp s-au schimbat multe, însă. Nu doar că parcurgem o perioadă grea al cărei final, ce depinde până la urmă de găsirea unui vaccin ori a uni tratament pentru COVID 19, nu îl putem anticipa, dar s-au schimbat și modul de calcul al dobânzii și atitudinea băncilor, iar asta nu e deloc o veste bună. Uite, pe scurt, trei motive pentru care nu e bine să îți refinanțezi acum creditul, decât dacă e neapărat nevoie.

 

1) Peste  milion de români și-au pierdut locurile de muncă în criza COVID și cam toți analiștii sunt de acord că adevăratele probleme vor începe abia din toamnă. Salariile sunt și ele pe un trend de scădere. Așadar, cât de sigur ești că vei putea acoperi un credit mai mare decât cel pe care îl ai deja?

 

2) Băncile sunt într-o situație dificilă, la rândul lor, motiv pentru care au făcut ce știu mai bine, adică au "băgat capul la cutie". Deci oferta de pe piață este limitată, lucru care nu avantajează în niciun caz clientul.

3) Nu în ultimul rând, dacă îți iei un credit nou, că asta înseamnă, defapt, refinanțarea, nu vei mai fi legat de vechea dobândă ROBOR ci de cea nouă, IRCC. Introdus de Guvernul PSD tocmai pentru a stimula refinanțările (în acel moment IRCC era semnificativ mai mic decât ROBOR), noul indice a ajuns să fie deja peste cel vechi, iar diferențele se pare că se vor accentua. Deci, dacă te refinanțezi, te "înhami" automaat la un credit cu dobândă mai mare, ceea ce sfidează chiar logica de bază a refinanțării. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter